
VIDEO. „Alți copii nu-mi dau voie să mă joc cu ei pentru că sunt diferit”. Filmulețul în care apare un băiat cu sindromul Tourette
Sora unui băiat de șapte ani care suferă de sindromul Tourette a postat un video pe rețelele de socializare, pentru a pune capăt glumelor și hărțuirii la care este supus fratele ei la școală, relatează El País.
・
Gavin a fost diagnosticat cu sindromul Tourette când avea cinci ani. Acum, când el are șapte ani și merge la școală, unii dintre colegii săi au început să facă glume pe seama ticurilor băiatului. Din această cauză, Gavin și sora sa, Brynn, au decis să facă un video, publicat de Daily Mail, în care ei explică ce presupune sindromul Tourette.
„Persoanele care suferă (de acest sindrom, n.r.), fac sunete involuntare și mișcări pe care nu le pot controla și nici nu pot să le oprească. Aceste mișcări se numesc ticuri”, spune Brynn în video-ul publicat.
„Fratele meu are ticuri. Uneori ele apar foarte des, alteori, ele nu apar deloc”, continuă fetița.
„Câteodată simt de parcă am sughițuri și nu mă pot opri”, spune Gavin, care de asemenea, apare în video.
„Nu le spuneți persoanelor cu Tourette să se oprească, fiindcă ele devin stresați, iar stresul duce la intensificarea simptomelor și emoții neplăcute”, spune fetița.
Mama băiatului, Rebecca, apare și ea în filmuleț, spunând că fiul ei este un copil ca toți copiii.
„Nu este nimic ciudat în tine, tu ai anumite lucruri diferite, însă aceasta nu trebuie să te impiedice să-ți faci prieteni noi, pentru că poți face aceleași lucruri pe care le fac ceilalți”, spune femeia.
„Uneori, alți copii nu-mi dau voie să mă joc cu ei pentru că sunt diferit, dar eu știu că pot”, afirmă Gavin.
Video se termină cu un îndemn de a fi „amabili” cu copiii cu sindromul Tourette.
Potrivit sursei citate, sindromul Tourette este o tulburare neurologică care se manifestă înainte de 18 ani. De cele mai multe ori, pacienții încep să se simtă mai bine către sfârșitul adolescenței, însă, în cel puțin o treime dintre cazuri, simptomele pot persista inclusiv în perioada maturității.
Majoritatea persoanelor care suferă de acest sindrom pot avea o viață productivă, susțin specialiștii din cadrul Asociației Americane Tourette.
„Nu există bariere ce țin de potențialul acestor persoane pe plan profesional și cel personal. Persoanele care au acest sindrom activează în diferite domenii. Creșterea gradului de înțelegere și toleranță din partea oamenilor este vitală pentru cei care suferă de acest sindrom”, susțin aceștia.