Fostul ambasador Popov, despre candidatura Cristinei Balan în SUA: Nu are experiență, dar poate fi un ambasador eficient

Fostul ambasador Popov, despre candidatura Cristinei Balan în SUA: Nu are experiență, dar poate fi un ambasador eficient

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov, a comentat în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8 nominalizarea vicepreședintelui PD, Cristina Balan, pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Statele Unite ale Americii. Potrivit lui Popov, care este și fost membru al Partidului Democrat, lipsa de experiență diplomatică a candidatei poate fi recuperată prin susținerea de la Chișinău, iar acest lucru ar putea-o face un ambasador eficient.

„Am activat patru ani la Washington și am o închipuire despre cum funcționează Washington-ul și care sunt așteptările și criteriile care ar face un ambasador eficient. Am citit în presă reacții critice vizavi de această nominalizare. Prima este că la Washington ea în primul rând va promova interesele lui Plahotniuc și apoi ale Republicii Moldova, și a doua e că, într-adevăr, dumneaei nu are experiență de activitate în serviciul diplomatic.

Există și cealaltă parte a medaliei. Poate sunt subiectiv, dar o cunosc. Am o atitudine colegial respectuoasă. Are calități de organizare și de comunicare, dincolo de faptul că are o engleză bună”, a declarat Andrei Popov.

Publicitate

„Ea probabil va lucra în interesele lui Plahotniuc, dar va considera că acestea sunt și interesele R. Moldova: atragerea investițiilor, convingerea congresmanilor să susțină rezoluții, etc.

Pentru o țară mică ca Republica Moldova, care nu e pe agendă priorităților pentru SUA, trebuie să te distingi prin ceva. Contează pragmatismul. Și pentru americani contează poate mai mult să aibă de-a face cu un om care are acces direct la prima persoană, ca să comunice cu el direct. Și acest acces direct nu-l au marea majoritate a ambasadorilor. Obiectiv vorbind o va distinge printre unii oficiali americani, pentru că concurența la Washington e mare”, a mai spus fostul diplomat.

Totodată, Popov crede că anunțul cu privire la candidatura Cristinei Bălan a fost făcut de la sediul partidului pentru a transmite un mesaj de forță politică.

Vezi și: Vicepreședinte PDM, propus ambasador al RM în SUA

Prima declarație a Cristinei Balan după nominalizarea sa în funcția de ambasador în SUA

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal