Potrivit tânărului care a ajutat redacția noastră să facă traducerea, video-ul original este o secvență dintr-un buletin de știri despre conflictul dintre Yemen și Emiratele Arabe Unite. Moderatoarea cere consultanța unui expert, iar ulterior și mesajul în arabă devine alterat. „Video nu are niciun sens în arabă și e total fals în română”, ne-a spus Raed Habach, care studiază la Chișinău medicina generală.
În momentul în care „Știri pe spuse” montează imaginile cu Năstase care ar da Capitala în arendă arabilor, vocea în original face o scurtă prezentare a Moldovei iar apoi... descrie proprietățile unor țevi de canalizare. De asemenea, la secunda 0:59, în momentul în care apare imaginea lui Andrei Năstase cu ștampila votat, mai jos apare și o inscripție în arabă. Potrivit lui Raed Habach, aceasta se traduce ca „Votează pentru Năstase” însă este scrisă...cu susul în jos.
În video de mai sus am comparat reportajul fals cu cel original, căruia i-am pus subtitrele exacte.
După apariția vide-oului „Știri pe spuse”, lidera PAS și aliata lui Năstase, Maia Sandu, a oferit un comentariu. „Am primit din partea unui susținător PAS un indiciu care leagă o bună parte din paginile de dezinformare, minciună, știri false, de paginile de Facebook ale PD. Pe noua pagină Știri pe Spuse, la sugestii de pagini similare am găsit doar conținut al PD-ului. Ne-am gândit că e o coincidență și am rugat mai mulți colegi să verifice pagina Știri pe Spuse - la toți sugestiile Facebook duc către Partidul Democrat. Algoritmul Facebook promovează noile pagini create, cu mai puțini urmăritori, prin sugestii de pagini similare ca audiență și conținut. Deoarece suntem în campanie electorală, majoritatea paginilor false sunt atacuri la Andrei Năstase. După cei 30.000 de sirieni trimiși în campania prezidențială în ajutorul lui Dodon, împotriva mea, Plahotniuc trimite acum 50.000 de arabi în ajutorul Silviei Radu, împotriva lui Andrei Năstase”, a scris Sandu pe Facebook.
Nu doar opozanții au devenit însă ținta materialului fake. „Credeam că toate astea (n.r. - manipulările) au luat sfârșit”, scrie unul dintre tinerii ai cărui imagine a fost utilizată în materialul fabricat despre 30.000 de sirieni și reutilizată în reportajul de mai sus. „Am suferit personal de la acel material, a fost rușinos și m-a afectat mult”, conchide bărbatul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.