Câți moldoveni lucrează oficial în România și de ce antreprenorii de peste Prut preferă asiaticii

Câți moldoveni lucrează oficial în România și de ce antreprenorii de peste Prut preferă asiaticii

Deși sunt apreciați pentru hărnicia și dedicația lor, statisticile oficiale arată că în pre­zent, doar 213 cetă­ţeni moldo­veni au drept de şedere în scop lucrativ în Ro­mânia. Acest indicator scăzut este explicat prin faptul că mulți dintre conaționali dețin și cetățenie română. Totuși antreprenorii de peste Prut spun că moldovenii nu se prea rețin la muncă în România. 

„Cetăţenii din Repu­bli­ca Moldova au acces foarte uşor la cetăţenia ro­mâ­nă şi foarte mulţi folo­sesc Româ­nia ca o punte, ca o ţară de tranzit către ţările vestice. Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale şi sunt o resursă bună, dar nu atât de bu­nă încât să suplinească necesarul Româ­ni­ei. Noi avem angajaţi atât din Asia, cât şi din Republica Moldova, dar dife­ren­ţa dintre angaja­tul moldovean şi cel asia­tic este că, de regulă, angajatul asia­tic nu pleacă atât de repede”, a spus Dragoş Petrescu, antreprenorul care con­­trolează lanţul de restaurante City Grill, citat de zf.ro.

Potrivit datelor Inspectoratului Ge­neral pentru Imigrări din România, la 30 iunie 2018, în evidenţele instituţiei erau 213 cetă­ţeni din Rebublica Moldova care aveau un drept de şedere pe teritoriul Româ­niei în scop de angajare/activităţi lucra­tive. Pentru comparație, numai în 2017 auto­ri­tăţile române au eliberat avize de an­gajare pentru mai mult de 1.400 de viet­na­mezi.

De menționat că cea mai mare parte dintre moldovenii care lucrează în România îi găsim pe litoral sau în lanțuri de cafenele, restaurante.

Citește și: Moldovenii, căutați de angajatorii români: Acceptă salarii mai mici, sunt harnici și umili

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.