A treia parte dintre femeile care locuiesc în satele din Republica Moldova au renunțat la vizitele la medic, iar fiecare a zecea femeie nu are poliță de asigurare medicală.


Nici la capitolul educație situația nu este mai pozitivă: 34,5 dintre femeile de la sate nu au studii primare. Din 10 femei care au o ocupație în mediul rural, cinci muncesc în agricultură și doar 21% dintre femeile active din rural sunt salariate, locul de muncă al acestora asigurând interacțiunea cu comunitatea în general.

Printre femeile lucrătoare în calitate de salariate, aproximativ 48% sunt angajate în administrația publică, învățământ, sănătate, asistență socială, iar 16% - în comerț.
Potrivit aceluiași studiu, în Moldova, sărăcia în mediul rural este cu mult mai pronunțată decât în mediul urban. Printre femei, rata sărăciei absolute constituie 15,6% în mediul rural în comparație cu doar 4,8% printre femeile de la orașe.
Vârsta pare a fi unul din factorii care conduc la vulnerabilitatea femeilor rurale privind nivelul de trai. Mai afectate de sărăcie în mediul rural par să fie femeile vârstnice, dar și cele tinere în vârstă de 25- 44 ani .

Numărul extrem de redus de oportunități de angajare a femeilor de la sate se răsfrânge asupra ocupării acestora. Astfel, rata de ocupare printre femeile de peste 15 ani din mediul rural este de 36,2%, fiind mai mică în raport cu 38,6% înregistrate printre femeile din același grup din orașe.


Te invităm să citești câteva povești care le au în rol principal pe femeile din mediul rural aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.