15,44 lei pentru un dolar și 19,19 lei pentru un euro este cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru ziua de 16 decembrie, o depreciere cu 18% și 7% corespunzător, comparativ cu 01.01.2014. Atât a pierdut leul în fața monedei americane și europene în mai puțin de un an. În plus și inflația erodează valoarea monedei naționale cu un ritm de 4,8% anual, după cum indică indicele prețurilor de consum de la sfârșitul lunii noiembrie.
Desigur, în condițiile unei deprecieri continue a monedei naționale, cel mai simplu mijloc de apărare ar fi convertirea leilor în valute străine. Însă și în această privință există o incertitudine, dat fiind că cetățeanul de rând nu poate ști până unde va merge deprecierea leului și dacă nu cumva peste un anumit timp tendința nu se va inversa. Mai ales, dacă același cetățean trebuie să mai și depoziteze pentru siguranță și ceva procente banii într-o bancă, neavând dreptul să-i retragă o perioadă de timp, fără a pierde din dobânda pentru care i-a și depozitat de fapt.
Am hotărât să vedem ce oportunități oferă în prezent instituțiile bancare din țară în materie de depozite pentru persoanele fizice. Și anume ne interesează depozitele în lei, pentru a exclude riscul valutar, plus condiția ca dobânda aplicată să fie una fixă și nu variabilă, după cum sunt majoritatea ofertelor băncilor. Deși sunt mai rare, doar depozitele cu rată fixă permit actualizarea și comparabilitatea certă a unor sume viitoare pe care le va genera o sumă plasată la depozit.
Așadar, analizând ofertele depozitelor în lei cu rată fixă a dobânzii, am găsit cele mai favorabile oferte pentru diferite termene de depozitare.
Cel mai lung depozit posibil a fi constituit în lei cu rată fixă este unul pe 5 ani oferit de Eximbank, rata pentru care este una progresivă, pornind de la 4% și ajungând la 12,50%, media fiind de 10,275% anual. Suma minimală este de 3000 lei.
Următorul depozit, cu un termen deja mai mic, este pentru 3 ani, cu rata dobânzii de 8,50%. Produsul este oferit de ProCredit Bank și cere o sumă minimă de 20 mii lei.
Lista continuă cu un depozit din partea Comerțbank, pe 25 luni cu rata 9,15%, care poate fi constituit și cu o mie de lei doar.
Vine apoi un depozit iarăși de la Procredit Bank, condițiile fiind similare celui de 3 ani.
Un alt depozit mai lung de un an poate fi găsit la Victoriabank. Rata dobânzii este de 8,5%, iar suma minimă de 1000 lei. Specificul acestui depozit, comparativ cu cele de mai sus, este oferirea posibilității capitalizării dobânzii.
Pentru termenul de un an, cel mai avantajos depozit este oferit iarăși de Comerțbank, rata dobânzii și suma minimă fiind la fel de 9,15% și 1000 lei corespunzător.
Lista depozitelor este prezentată mai jos, împreună cu un grafic pentru compararea dobânzilor oferite.
Depozitele respective reprezintă astfel un remediu suficient contra inflației, dacă e să admitem realizabile prognozele creșterii prețurilor stabilite pentru anul 2015 de Banca Națională a Moldovei și de Fondul Monetar Internațional (Conform publicației World Economic Outlook Octombrie 2014), de 4,6% și 5,7% respectiv.
Dar trebuie să admitem totodată că, deși depozitele cu rată fixă oferă o certitudine privind veniturile viitoare din dobânzi, aceste venituri se pot dovedi a fi atât suficiente cât și insuficiente pentru compensarea fluctuațiilor prețurilor și a cursului de schimb.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.