
UPDATE. Ședință închisă în Parlament pe raportul comisiei în cazul „Open Dialog”. Candu: „Nu aveți voie să divulgați informația confidențială”
Raportul privind presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog” în politica internă a Republicii Moldova este prezentat, în această dimineață, în plenul Parlamentului. Actele primite de deputați sunt parțial confidențiale, iar în momentul în care acestea vor fi discutate în plen, transmisiunea în direct va fi întreruptă. Speakerul Andrian Candu a anunțat că deputații care vor divulga partea secretă a raportului vor răspunde penal.
・
UPDATE 11:25: Igor Vremea citește concluziile comsiei de anchetă. Potrivit raportului, Fundația „Open Dialog” (FOD) condusă de Ludmila Kozlowska este „finanțată din tranzacții bănești de proveniență militară din Federația Rusă, plăți din zone offshore cu proveniență dubioasă, din Laundromatul Rusesc și azer”. „Mecanismul prin care se finanțează FOD are semnalele unei spălări de bani. Scopul declarat al FOD este apărarea democrației în țările post-sovietice, dar în realitate ei fac lobby pentru persoane cu trecut dubios, cu avere din spălare de bani și urmărite penal sau condamnate. Ei sunt dependenți de agenți secreți din Federația Rusă și sunt un instrument de soft power. Ei sunt o armă strategică sofisticată care slăbește poziția geostrategică a statelor în interesele Federației Ruse”, citește Vremea.
UPDATE 10:33: Parlamentul a trecut la partea secretă a raportului. Transmisiunea LIVE a fost întreruptă.
UPDATE 10:30: Conform datelor prezentate de Igor Vremea, fundația „Openb Dialog” a avut, din 2014, autorizare de vânzare de armament. În 2017, autoritățile poloneze au retras autorizația, iar vânzările de arme se făceau pe ascuns, din Polonia în Ucraina. „Această dezvăluire a fost total neașteptată”, a subliniat Vremea.
„Partea confidențială e marcată. La final de dezbatere, puteți păstra partea deschisă a raportului. Partea marcată, pe care o să semnați, la sfârșitul dezbaterii va trebui să o restituiți. Ceea ce primiți ca parte secretă e interzis să înregistrați video, foto, să repartizați sau să distribuiți. E răspundere penală, chiar dacă aveți imunitate”, a prevenit Andrian Candu.Comisia parlamentară a fost creată la inițiativa deputaților PDM în august, în baza unor materiale tirajate de presa afiliată partidului. Deși acuzațiile au fost dezmințite atât de lidera fundației vizate, Ludmila Kozlowska, cât și de opoziție, comisia a fost constituită pe 4 octombrie și a început ședințele pe 2 noiembrie. Acestea au loc cu ușile închise. Liderii formațiunilor PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu au venit la ședința comisiei. Opozanții au cerut repetat audieri publice cu participarea presei, lucrul care, potrivit președintelui comisiei, Igor Vremea, nu este posibil.Din comisia de anchetă fac parte doar deputați din rândul majorității parlamentare și parlamentari socialiști, celelalte grupuri refuzând să participe la activitatea acesteia.