Primarul de Băcioi acuză PD și PSRM de blocarea unui nou proiect. „Au inițiat acțiuni de intimidare”

Primarul de Băcioi acuză PD și PSRM de blocarea unui nou proiect. „Au inițiat acțiuni de intimidare”Primarul de Băcioi, Vitalie Șalari, acuză democrații și socialiștii că ar fi bătut palma pentru a bloca proiectele inițiate în comună. „Deputatul PD (n.r. – Constantin Țuțu), personal și prin persoane interpuse, m-a contactat și m-a amenințat cu cauze penale dacă nu mă voi retrage din această funcție”, a spus Vitalie Șalari.

Vitalie Șalari a chemat presa la o conferință de presă, unde a anunțat că pe numele său a fost scrisă o nouă plângere la Centrul Național Anticorupție. Este vorba de un proiect lansat de Primăria Băcioi, pentru a deschide un staționar de zi în vechiul centru de sănătate din localitate. „Au fost alocați 100 de mii de lei. Ulterior, arhitectul a elaborat un plan al construcției. Am primit răspuns de la Sănătate Publică că aceste încăperi trebuie să întrunească anumite criterii. Arhitectul a întocmit o altă schiță suplimentară, cu respectarea cerințelor impuse. În mod straniu, această schiță de proiect, fiind înmânată șefului de la Sănătate, a nimerit pe mâna unui consilier PSRM, Viorel Gortolomei, care a depus plângere la CNA. E o schemă bine cunoscută prin care anumite personaje scriu plângeri în înțelegere cu partidul de guvernare, care are controlul asupra tuturor organelor de forță, și suntem hărțuiți”, a declarat Vitalie Șalari.

Iar arhitectul comunei, Oleg Druță, care a elaborat schița de proiect, a spus că a fost audiat la sediul CNA. Acesta a declarat că ar fi fost îndemnat să scrie depoziții împotriva primarului. „Acuzația care se aduce este fals în acte. Din proiect a fost exclus un perete. De fapt, acel perete nu era de fundament, ea un perete de despărțire. Am fost îndemnat să scriu că primarul m-a îndrumat să fac acea schiță”, a menționat Oleg Druță.

Primarul comunei a mai spus că administrația publică locală este intimidată de mai mulți ani. „Acest consilier din partea PSRM (n. r. – Viorel Gortolomei) este unul foarte activ, care conlucrează cu președintele organizației PD din Băcioi, coordonează acțiunile lor ilegale cu un deputat în Parlament (n.r. – Constantin Țuțu), care este băștinaș al comunei. Deputatul, personal și prin interpuse, m-a contactat și m-a amenințat cu cauze penale dacă nu mă voi retrage din această funcție. A declarat că este susținut personal de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care controlează MAI, SIS, CNA, Procuratura Anticorupție. Dacă până nu demult aveam vreo opt dosare penale, acum am vreo 12. Din culisele a ceea ce vorbește deputatul, se dorește să se pregătească tărâmul ca lui Vitalie Șalari să-i fie pusă interdicția de a candida la alegeri, și, în acest mod, să-i închidă gura”, a adăugat primarul de Băcioi.

Cum resping acuzațiile cei vizați

Contactat de AGORA, democratul Constantin Țuțu nu ne-a răspuns la telefon. Ne-a reușit să discutăm însă cu socialistul Viorel Gortolomei, care a respins toate acuzațiile.

„Este o aberație. Fosta șefă de la Sănătate mi-a prezentat actele falsificate. Eu, ca și consilier și avocat, am reacționat. Construcția, cum e de fapt, nu are spațiul conform legislației în vigoare pentru a deschide un centru de zi. Dumnealor au falsificat planul cadastral și impuneau șefa de la Sănătate să meargă la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău pentru a obține autorizația de funcționare. Dumneaei s-a plâns că nu vrea să meargă cu acte false și să stea la pușcărie. Sunt multe plângeri pe care le-am scris personal, fiind consilier, persoană aleasă, pe marginea tuturor fărădelegilor. De exemplu, în 2015, în baza unei legi din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a acordat terenuri familiei sale”, a declarat Viorel Gortolomei.

Întrebat despre presiunile PDM, consilierul PSRM ne-a spus că democrații „nu au nicio treabă”. „PDM este un partid la guvernare. Dlui, ca să pară o victimă a partidului de conducere, permanent se victimizează în fața societății, că domnul Țuțu îl amenință. Dlui, fiind în PL, s-a mutat la PUN , ca mai apoi, la alegerile municipale, să susțină PPDA. Este o persoană care nu-și găsește locul. El nu a prezentat argumente pertinente care ar demonstra că dlui a fost amenințat. Lasă organele de drept să-și facă treaba. Nu am avut niciodată sprijinul PDM, nici al deputatului Constantin Țuțu”, a mai menționat socialistul.

Cine este Vitalie Șalari

Vitalie Şalari este primar la Băcioi din 2011. ZdG scria, acum doi ani, că în declaraţia sa pe venituri şi proprietate pe 2014, edilul nu indica nicio locuinţă sau teren, ci doar două maşini, un VAZ vechi şi un Volkswagen Golf, fabricat în 2013, dobândit în 2014 prin contract de leasing cu 264 mii de lei. La sfârşit de 2015, presa relata că familia Şalari construieşte un imobil de lux. 

În primăvara anului 2015, Şalari a afirmat că a fost bătut de către un amic de-al deputatului PD Constantin Ţuţu care este originar din Băcioi. S-a întâmplat în timpul unei întâlniri electorale, scrie jurnal.md. Ulterior, Şalari s-a pomenit şi cu geamurile automobilului sparte, tot în timpul unei întâlniri electorale din 2015. Potrivit lui Şalari, făptaşii ar fi simpatizanţi ai Partidului Democrat şi ar fi fost trimişi acolo de către deputatul Ţuţu. Legislatorul a refuzat atunci să comenteze acuzaţiile.

Pe 29 iunie 2015, Șalari a câștigat al doilea mandat de primar în localitatea Băcioi. Pentru acesta au votat aproape 70% din alegători.  

În data de 7 iunie 2017, au avut loc percheziții la domiciliul şi în biroul său. Este cercetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Şalari insistă că este nevinovat şi că în acest caz ar fi implicat politicul. 

Pe 16 februarie 2018, Vitalie Șalari, alături de viceprimar și șapte consilieri din localitatea Băcioi au aderat la Partidul Unității Naționale, condus de Anatol Șalaru. Chiar dacă a fost promovat în funcție de către Partidul Liberal, primarul de la Băcioi a afirmat că se înrolează „cu mândrie” în rândurile PUN, întrucât aceasta este singura șansă pentru dezvoltarea localității.

Iar pe 8 iunie 2018, Șalari solicită ambasadelor acreditate în R. Moldova să-i ofere azil politic. Fostul liberal care a migrat la PUN a spus că ar fi fost supus persecuțiilor din partea PDM și, în special, a deputatului Constantin Țuțu. PD a calificat declarațiile drept politice. În aceeași perioadă, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru Agora că Vitalie Șalari are două dosare deschise în 2016 și este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, dar și de corupere pasivă și exces de putere.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 26 Chirsova. Cinci pretendenți la un singur loc de deputat în organul legislativ al Găgăuziei. Află cine sunt

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 26 Chirsova. Cinci pretendenți la un singur loc de deputat în organul legislativ al Găgăuziei. Află cine sunt

ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)

ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Canabisul ar putea fi scos de pe lista substanţelor interzise
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.