Ambii oficiali s-au arătat îngrijorați de situația creată în jurul „Open Dialog”. „Suntem îngrijorați de modul în care această discuție în jurul Fundației „Open Dialog” a fost utilizată într-o manieră în care să pună presiune pe politicienii din opoziție. Trebuie să spun că, din ce am înțeles, s-a făcut legătura cu faptul că cei doi politicieni moldoveni au participat la un eveniment la Bruxelles, la invitația a doi membri ai Parlamentului European. Ei cu siguranță nu pot fi suspectați de conexiuni cu Rusia și interesele ei. Aceasta e cea mai mare îngrijorare a noastră”, a declarat Thomas Mayr-Harting.

Potrivit lui Mayr-HArting, UE urmărește „îndeaproape” toate curentele de influență „ce vin să deranjeze procesul electoral, inclusiv din Rusia”. El a fost completat de Christian Danielsson, care a spus că UE „întotdeauna verifică ce organizație susține, fiți siguri”.

Amintim că pe 16 noiembrie, comisia parlamentară de anchetă care a cercetat presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog” (FOD) și a Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova a enunțat concluziile raportului. Potrivit comisiei inițiate și formată din deputați PD, cu participarea a doi socialiști și unul din PPEM, „Open Dialog” este un instrument al Federației Ruse, finanțată din bani murdari, iar PAS și PPDA ar fi beneficiat de finanțare fără să admită acest lucru. De asemenea, comisia a oferit și o serie de recomandări, printre care îmbunătățirea legislației.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!