Subiectul privind aprobarea unui nou mecanism, care ar permite monitorizarea eficientă a Zonei de Securitate, a fost discutat și la ședințele precedente. Subiectul a fost, anterior, agreat preliminar de către reprezentanții Federației Ruse, ai Ucrainei și ai OSCE. Deși au avut loc deja mai multe întruniri, Tiraspolul refuză să accepte acest demers.

„Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate. La fel, a fost respinsă și propunerea delegației moldovenești de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare”, se arată în comunicatul Delegației RM în CUC.

Așa cum părțile nu au ajuns la un acord, membrii Comisiei Unificate de Control se vor întruni joi, 17 ianuarie.

Potrivit Delegației RM în CUC, actualul regulament de monitorizare creează impedimente observatorilor militari în a efectua intervenții prompte de documentare în Zona de Securitate, în cazul apariției unor încălcări. O decizie privind necesitatea elaborării unui alt document a fost luată de Comisie și consemnată în protocolul semnat încă la 13 ianuarie 2017.

Demersul a fost însă blocat de partea transnistreană, care a condiționat examinarea subiectului cu lansarea discuțiilor pe aspecte ce vizează instituțiile penitenciare amplasate în orarul Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarilor. Autoritățile de la Chișinău au menționat însă că aceste aspecte sunt inacceptabile pentru partea moldovenească, în contextul în care problema invocată a fost rezolvată în anul 2004, cu concursul experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!