Dispute aprinse în cadrul ședinței CUC. Chișinăul și Tiraspolul nu pot ajunge la un acord privind mecanismul de monitorizare a regiunii

Dispute aprinse în cadrul ședinței CUC. Chișinăul și Tiraspolul nu pot ajunge la un acord privind mecanismul de monitorizare a regiunii

Nici în cadrul ultimei ședințe a Comisiei Unificate de Control (CUC), din 10 ianuarie curent, Chișinăul și Tiraspolul nu a putut ajunge la un numitor comun privind mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate. Subiectul a generat „dispute aprinse”, potrivit unui comunicat emis de delegația Republicii Moldova în CUC, fără a oferi însă mai multe detalii.

Subiectul privind aprobarea unui nou mecanism, care ar permite monitorizarea eficientă a Zonei de Securitate, a fost discutat și la ședințele precedente. Subiectul a fost, anterior, agreat preliminar de către reprezentanții Federației Ruse, ai Ucrainei și ai OSCE. Deși au avut loc deja mai multe întruniri, Tiraspolul refuză să accepte acest demers.

„Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate. La fel, a fost respinsă și propunerea delegației moldovenești de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare”, se arată în comunicatul Delegației RM în CUC.

Așa cum părțile nu au ajuns la un acord, membrii Comisiei Unificate de Control se vor întruni joi, 17 ianuarie.

Potrivit Delegației RM în CUC, actualul regulament de monitorizare creează impedimente observatorilor militari în a efectua intervenții prompte de documentare în Zona de Securitate, în cazul apariției unor încălcări. O decizie privind necesitatea elaborării unui alt document a fost luată de Comisie și consemnată în protocolul semnat încă la 13 ianuarie 2017.

Demersul a fost însă blocat de partea transnistreană, care a condiționat examinarea subiectului cu lansarea discuțiilor pe aspecte ce vizează instituțiile penitenciare amplasate în orarul Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarilor. Autoritățile de la Chișinău au menționat însă că aceste aspecte sunt inacceptabile pentru partea moldovenească, în contextul în care problema invocată a fost rezolvată în anul 2004, cu concursul experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.