
Chirtoacă îl acuză pe Năstase că ar fi „furat șapte milioane de euro de la popor”. Reacția președintelui PPDA
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, îl acuză pe liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, că ar fi „furat șapte milioane de euro de la popor”, de pe urma unei cauze câștigate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în 2008. Liberalul a declarat că Năstase nu ar fi apărat interesele unui investitor german, așa cum pretindea la CEDO, ci pe cele ale familiei Țopa, care ar sta în spatele firmei respective.Am încercat să discutăm cu Andrei Năstase. Acesta ne-a spus însă că „nu comentează inepțiile unor oameni aflați în agonie”.
・
Dorin Chirtoacă a postat pe Facebook mai multe documente, care ar fi fost obținute din baze de date germane și cipriote. „Aici puteți vedea informații oficiale cu privire la faptul că compania germană „Unistar Ventures” GMBH (în prezent denumită „German Aviation Capital” GMBH),care a procurat, în anul 2000, 49% din acțiunile „Air Moldova”, era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii. Era deci foarte și foarte moldovenească de fapt, avându-i în spate pe ministrul Transporturilor de atunci, Victor Țopa, soția sa Ana, precum si finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al „Air Moldova”, responsabil de probleme juridice”, a scris liberalul pe Facebook.
Președintele PL a scris că, astfel, cele șapte milioane de euro câștigate prin intermediul CEDO nu ar fi ajuns la un investitor german, ci la Victor Țopa și Andrei Năstase. Compania „German Aviation Capital” GMBH, (GAC), care anterior era „Unistar Ventures” (UV), are drept fondator o companie offshore din Cipru – „Frontedex Limited”. Director și proprietar, de fapt asociat unic al „Frontedex”, de ani de zile este Ana Țopa, soția lui Victor Țopa și nașa de cununie a lui Andrei Năstase. De câteva luni, director al „Frontedex” a fost numită Gabriela Țopa, fiica Anei și a lui Victor Țopa. Tot la această firmă, ca avocat și reprezentant prin procură, ani la rând, a fost Andrei Năstase, care a mințit în toți acești 18 ani că este vorba de investitori germani și nu de nașii săi de cununie”, a mai scris Chirtoacă.
Venit să depună listele de subscripție la consiliul electoral de circumscripție, pentru a fi înregistrat ca și candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie, liberalul a spus că a făcut aceste investigații în urma unei întrevederi din 17 ianuarie cu ministrul român de Externe. La acea întâlnire ar fi participat și Andrei Năstase, care a ar fi spus că „este onorabil să câștigi șapte milioane de euro la CEDO”. Chirtoacă a spus că a documentat subiectul timp de un weekend și că a scos din buzunar în jur de 70 de euro, plătiți pentru accesul în diverse baze de date.
Pe 28 decembrie 2018, Partidul Liberal a decis să meargă la următoarele alegeri alături de mai multe organizații unioniste, într-un „front comun”. S-a întâmplat la câteva zile distanță de la „ruptura” dintre PL și blocul ACUM, în care Chirtoacă a acuzat blocul de faptul că „nu s-a condus după propriile reguli”.