
Dosarul soților Duca, deferit justiției. Fostul președinte al Academiei de Științe riscă până la 3 ani de închisoare
Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis instanței de judecată, spre examinare, cauza penală în privința ex-președintelui Academiei de Științe din Moldova (AȘM) și soției acestuia - fost rector al Universității Academiei de Științe. Cei doi sunt învinuiți exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite între 1 ianuarie 2011 și 30 iunie 2016, cu cauzarea daunelor considerabile.Temei pentru începerea urmăririi penale a servit sesizarea unui angajat al Academiei de Științe, precum şi rezultatele inspectării financiare.
・
Conform materialelor cauzei, soții învinuiți, deținând funcții de conducere în cadrul Academiei de Științe și respectiv Universității acesteia, având atribuții de gestionare a finanțelor și contabilității, au comis un șir de încălcări, care au prejuduciat bugetul de stat cu 929.536 de lei.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, învinuiții, acționând în comun, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul - cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit, salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate, decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele țării și concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.
Pe durata anchetei, în privința învinuiților a fost dispusă măsura preventivă de obligare de a nu părăsi ţara, la moment nefiindu-le aplicată vreo măsură preventivă. Pe casa de locuit a acestora, procurorul a aplicat sechestru, fiind înaintată și o acțiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat.
Fiind cercetați penal, învinuiții au demisionat din funcțiile deținute.
Dacă vor fi găsiți vinovați pentru săvârşirea excesului de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile statului, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 2 la 5 ani.
AGORA amintește că, la demisia sa din funcția de președinte al AȘM, Gheorghe Duca a declarat că la baza deciziei se află motivele de sănătate, și că ea coincide cu procesul penal cu privire la salariile familie.
„Nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren. Și ultima, referitor la proprietăți. [...] Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune”, a declarat atunci Gheorghe Duca.
Acesta a fost ales în funcția de președinte al AȘM în 2004. În 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Gheorghe și al Mariei Duca, cei doi fiind bănuiți că s-au îmbogățit ilegal. Oamenii legii au fost sesizați de Ilie Donică, președintele Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, încă în toamna anului 2016. Potrivit lui Donică, Gheorghe și Maria Duca au primit în anul 2015 salarii, premii și suplimente salariale în sumă totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul AȘM, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca „A. Lupan” a AȘM și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.