Cazul piloților moldoveni: Președinția, nemulțumită că Ministerul de Externe a înmânat ambasadorului rus o notă de protest „în loc să exprime recunoștință”

Cazul piloților moldoveni: Președinția, nemulțumită că Ministerul de Externe a înmânat ambasadorului rus o notă de protest „în loc să exprime recunoștință”

Președinția a reacționat „cu dezamăgire” la faptul că ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest. Se întâmplă în contextul în care delegația noastră, aflată la Moscova, nu a primit acces la cei doi piloți moldoveni eliberați din Afganistan. Instituția prezidențială a catalogat gestul drept „iresponsabil” și s-a arătat dezamăgită că ambasadorul a primit nota de protest, în loc ca statul „să exprime recunoștință Rusiei”. 

„Cu profundă dezamăgire am luat cunoștință de reacția Guvernului Republicii Moldova, expusă în presă, cu privire la situația legată de eliberarea cetățenilor noștri din prizonieratul din Afganistan. În loc să exprimăm recunoștință Rusiei pentru ajutorul oferit în eliberarea cetățenilor Republicii Moldova, guvernul moldovenesc din nou vine cu acuzații neîntemeiate antirusești”, arată un comunicat al Președinției.

Potrivit instituției prezidențiale, poporul moldovenesc „își exprimă recunoștința față de Rusia pentru eliberarea din prizonierat a piloților noștri”.

„În pofida comportamentului obraznic al unor politicieni moldoveni, Federația Rusă continuă să acorde susținere țării noastre în chestiuni ce țin de migranți, comerț și alte probleme social-economice și umanitare. Anume aceste acțiuni pozitive din partea Federației Ruse demonstrează adevărata atitudine dintre țările noastre și nu acțiunile neadecvate din partea guvernării care pleacă”, mai notează Președinția.

Amintim că Ministerul de Externe i-a înmânat lui Vasnețov nota de protest, precizând că autoritățile Federației Ruse „continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor și starea de sănătate”.

În timpul discuțiilor, diplomatul rus le-a spus oficialilor de la Chișinău că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unei organizații non-guvernamentale și că Guvernul Rusiei nu ar fi implicat în acest proces.

Încă de luni, o delegație de la Chișinău a mers la Moscova să vadă care este starea piloților și să-i aducă în Moldova. Aceasta însă așa și nu are acces la ei. Azi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit cu o nouă solicitare către șeful statului, Igor Dodon, cerând să-i elibereze pe cei doi piloți moldoveni și „să oprească această batjocură”. Iar premierul Pavel Filip a declarat că „e dincolo de limitele moralității să încerci să-ți faci capital politic” într-o asemenea situație.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.