„Este imposibil de demis prin aceste legi mai mulți conducători de instituții. Procurorul General este demis de Consiliul Superior al Procurorilor. Conducerea Curții Supreme de Justiție este demisă de către Consiliul Superior al Magistraturii, și nu de către Parlament”, a exemplificat deputatul.
Țîrdea susține că o coaliție de conjunctură dintre ACUM și PSRM, care ar adopta decizii de demitere a unor șefi de instituții, ar putea duce la anularea acestor hotărâri de către Curtea Constituțională.
„În 2013 a fost Filat, a mai fost Voronin, și a mai fost PSRM împreună cu Dodon, care au creat o majoritate situativă. L-au dat jos pe Plahotniuc, pe Lupu, pe procurorul general Zubco, pe Gurin, au dat jos directorul SIS și s-a terminat cu faptul că Curtea Constituțională i-a repus pe toți în funcții, Procuratura Generală a deschis dosare contra lui Vicol, Filat, Leancă, unii terminând în pușcărie. De ce au ajuns la pușcărie? Pentru că nu aveau o majoritate. Să facem ce propun cei de la ACUM, ca mai apoi Curtea Constituțională să anuleze totul și noi să nimerim la pușcărie? Dacă asta e propunerea ACUM, mulțumesc”, a comentat deputatul PSRM.
Prezent la aceeași emisiune, juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a opinat că socialistul induce în eroare opinia publică, și că pentru eliberarea cel puțin parțială a instituțiilor de stat din captivitate nu e nevoie de o coaliție dintre ACUM și PSRM. Deputatul PAS a reiterat poziția blocului ACUM de a merge pe ce doi pași propuși de bloc, și anume votarea pachetului de legi antioligarhice și învestirea unui Guvern minoritar format din reprezentanții ACUM, „sarcina căruia va fi de dezoligarhizare și de asigurare a implementării pachetului de legi, și pe de altă parte - de a asigura condiții elementare pentru ca oamenii să primească pensii, salarii și alte beneficii”.
„ACUM e unica forță care poate în scurt timp să deblocheze asistența financiară externă. [...] Așteptăm din partea PSRM un răspuns clar dacă prioritatea lor nr. 1 este dezoligarhizarea”, a declarat deputatul ales din partea blocului ACUM.
În același timp, Țîrdea susține că blocul ACUM nu poate pretinde ca, având 26 de mandate în Legislativ, să preia controlul asupra Parlamentului și Guvernului.
„Ce propunem noi nu e o soluție perfectă nici pentru noi, nici pentru PSRM. [...] Vă propunem să aveți posibilitatea de a da jos în orice moment Guvernul ACUM, dacă considerați că el deviază de la acest pachet de dezoligarhizare, și mergem la anticipate”, a spus Litvinenco.
„Noi nu vrem anticipate”, a intervenit Țîrdea, avansând ideea ca ACUM să voteze un pachet de legi similar propus de PSRM, dar și un Guvern format din socialiști, pe care apoi să-l poată demite când vor considera necesar.
Litvinenco i-a replicat că ACUM nu are încredere în PSRM, acuzând socialiștii de colaborare cu Partidul Democrat.
Tot aseară, co-președinta blocului ACUM, Maia Sandu, a explicat cum vede eventuala colaborare cu PSRM. Potrivit ei, nu poate fi vorba despre o coaliție cu socialiștii, ci o înțelegere din care să rezulte eliberarea instituțiilor statului din captivitatea Partidului Democrat și a lui Vladimir Plahotniuc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.