„S-au făcut mai multe speculații cu privire la acest subiect. Într-adevăr, a existat o corespondență oficială cu privire la subiectul uzinei metalurgice. Anul trecut, la ședința în formatul 5+2, această problemă a fost reiterată, unde s-a solicitat o intervenție. Chișinăul nu este interesat să creeze bariere administrative niciunui agent economic înregistrat la Agenția Servicii Publice, indiferent dacă este înregistrat pe malul drept sau stâng. Acest agent economic este cu statut legal în registrul nostru. Vreau aceste falsuri să le excludem. Această uzină are cca 2.400 de angajați. Ne interesează să îmbunătățim viața oamenilor care trăiesc în RM. Mai ales dacă pretindem că regiunea transnistreană este parte a RM”, a declarat Cristina Lesnic.

Vicepremierul a adăugat că nu vede „nimic ieșit din comun” în solicitarea expediată de Pavel Filip fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. „Acest subiect a fost adresat în scris și partenerilor din formatul 5+2. Nu văd nimic ieșit din comun când Guvernul intervine cu acțiuni prin care să asigure ca fiecare agent economic să-și poată desfășura activitatea fără blocaje”, a menționat oficialul.

Amintim că, potrivit RISE Moldova, Pavel Filip și-a folosit influența pentru a ajuta uzina metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei, impuse în mai 2018 la pachet cu alte peste 700 de entități conectate la Moscova. Printr-o scrisoare, acesta a cerut de la administrația de la Kiev nu doar să anuleze embargoul impus uzinei separatiste, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Curios este și faptul că în perioada sancțiunilor, uzina de la Râbnița continua să primească metal ucrainean prin intermediul unei firme cu sediul la Chișinău.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!