Vicepremierul pentru Reintegrare, despre implicarea lui Filip în problema uzinei metalurgice de la Râbnița: „S-au făcut multe speculații”

Vicepremierul pentru Reintegrare, despre implicarea lui Filip în problema uzinei metalurgice de la Râbnița: „S-au făcut multe speculații”

S-au făcut mai multe speculații, dar o corespondență oficială a existat. Așa a comentat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, implicarea prim-ministrului Pavel Filip pentru a scăpa uzina metalurgică de la Râbnița de sancțiunile Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după întrevederea avută cu reprezentantul oficial al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

„S-au făcut mai multe speculații cu privire la acest subiect. Într-adevăr, a existat o corespondență oficială cu privire la subiectul uzinei metalurgice. Anul trecut, la ședința în formatul 5+2, această problemă a fost reiterată, unde s-a solicitat o intervenție. Chișinăul nu este interesat să creeze bariere administrative niciunui agent economic înregistrat la Agenția Servicii Publice, indiferent dacă este înregistrat pe malul drept sau stâng. Acest agent economic este cu statut legal în registrul nostru. Vreau aceste falsuri să le excludem. Această uzină are cca 2.400 de angajați. Ne interesează să îmbunătățim viața oamenilor care trăiesc în RM. Mai ales dacă pretindem că regiunea transnistreană este parte a RM”, a declarat Cristina Lesnic.

Vicepremierul a adăugat că nu vede „nimic ieșit din comun” în solicitarea expediată de Pavel Filip fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. „Acest subiect a fost adresat în scris și partenerilor din formatul 5+2. Nu văd nimic ieșit din comun când Guvernul intervine cu acțiuni prin care să asigure ca fiecare agent economic să-și poată desfășura activitatea fără blocaje”, a menționat oficialul.

Amintim că, potrivit RISE Moldova, Pavel Filip și-a folosit influența pentru a ajuta uzina metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei, impuse în mai 2018 la pachet cu alte peste 700 de entități conectate la Moscova. Printr-o scrisoare, acesta a cerut de la administrația de la Kiev nu doar să anuleze embargoul impus uzinei separatiste, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Curios este și faptul că în perioada sancțiunilor, uzina de la Râbnița continua să primească metal ucrainean prin intermediul unei firme cu sediul la Chișinău.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.