INTERVIU. Vice-directorul AGEPI comentează cazul „Starbucks of Moldova”

INTERVIU. Vice-directorul AGEPI comentează cazul „Starbucks of Moldova”

Vice-directorul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuala AGEPI), Ion Țigănaș ne spune cine deține dreptul de proprietate asupra brandului Starbucks în Republica Moldova.

De câțiva ani un centru comercial din Chișinău a anunțat că va deschide o cafenea Starbucks în Chișinău, fapt ce a provocat discuții și așteptări din partea amatorilor acestui brand.

Recent o companie a anunțat deschiderea unei cafenele Starbucks, eveniment care a fost promovat intens pe pagina de Facebook și care a adunat peste 4 mii de fani.

Până la urmă așa zisa cafenea „Starbucks of Moldova” nu a mai deschis ușile pentru clienți, orice inscripție legată de celebra companie americană a fost scoasă, iar pagina Starbucks Chișinău de pe Facebok a fost ștearsă.

Proprietarii acestei afaceri nu au fost de găsit pentru a oferi comentarii.

Conform datelor AGEPI compania americană Starbucks Corporation are peste 40 de mărci înregistrate în Republica Moldova.

Din partea întreprinderilor autohtone a fost depusă doar o singură cerere, pentru înregistrarea mărcii Starbucks Billiard, care a fost ulterior respinsă.

Am discutat cu Ion Țigănaș, vice-director AGEPI referitor la situația creată în privința acestui brand.

...

Cine poate utiliza marca Starbucks în Republica Moldova?Conform Legii privind protecția mărcilor nr.38/ 2008, titularul de drepturi, în acest caz Starbucks Corporation, este deținătorul drepturilor exclusive în administrarea și utilizarea mărcii menționate și a altor peste 40 de mărci în Republica Moldova. Astfel, Starbucks ar putea să se opună utilizării ilegale de către alte persoane a mărcilor înregistrate de această companie.

Ce acțiuni ar putea întreprinde compania americană?Titularul de drepturi are toată libertatea să decidă ce face mai departe, alegându-și strategia pentru apărare. Ea poate avea un comportament distant. Sunt companii care au o astfel de strategie pentru a pregăti piața pentru venirea lor și agreează tacit utilizarea nelegală a unei mărci.

Totuși compania care încalcă drepturile de proprietate intelectuală riscă să fie atrasă la răspundere civilă, contravențională sau penală, precum și să achite prejudiciul cauzat titularului de drepturi. Pe de altă parte există riscul ca consumatorul să-și creeze o impresie greșită despre marca utilizată ilegal. O altă strategie este angajarea unui avocat și prezentarea pretenției către compania care încalcă drepturile, iar dacă pretenția nu este soluționată pe cale amiabilă, titularul de drepturi poate să inițieze un proces de judecată.

Care este situația din țară, în ceea ce privește respectarea dreptului de proprietate?În Moldova există oameni de afaceri înregistrează din rea voință anumite mărci, care sunt cunoscute sau notorii în străinătate. Posibil aceasta se face cu scopul de a bloca venirea acelor companii pe piața noastră, sau de a obține anumite beneficii comerciale. Acest fenomen creează impedimente titularilor de drepturi, iar pentru a le redobândi ei sunt nevoiți să solicite în instanța judecătorească anularea înregistrării mărcii.

O altă practică este similară cazului Starbucks, atunci când există o marcă înregistrată în Republica Moldova, iar anumite persoane neglijează acest fapt și o utilizează după bunul lor plac. Totuși trebuie să accentuăm faptul că o marcă, o invenție, un design, un soft sau un film reprezintă proprietatea intelectuală a autorilor, a inventatorilor sau a altor titulari de drepturi, iar nouă, celorlalți, nu ne rămâne decât să o respectăm.

În țara noastră proprietatea intelectuală este un domeniu care trebuie învățat. Am fost lipsiți, în mare parte, de acest drept până adoptarea legislației naționale în acest domeniu. Astfel oamenii au o atitudine neglijentă în utilizarea proprietății intelectuale care nu le aparține.

Utilizarea unei mărci notorii (fără a avea acest drept) este calea cea mai ușoară de a face o afacere din care poți obține un beneficiu garantat, pentru o perioadă de timp. Ai făcut un placat cu marca Starbucks și ești asigurat cu clientelă, dar te expui unor riscuri mari. Pot fi solicitate prejudicii considerabile sau în cazurile mai grave poate fi vorba de răspundere penală, cu închisoare de la 3 până la 5 ani.

În prezent compania Starbucks are 20.519 de cafenele în 65 de țări, conform ultimelor date. Brandul exista in 1971, dar abia in 1987 a inceput sa se extinda, atunci cand a fost cumparat de Howard Schultz. A fost primul brand care a ajuns la 10 milioane de fani pe facebook.Numele de Starbucks e inspirat de romanul Moby Dick al lui Herman Melville. Povestea vorbeste despre aventurile capitanului Ahab, obsedat de dorinta de a ucide balena alba, Moby Dick. Comandantul navei este acest Starbuck, un lider superstitios, religios si conservator aflat, parca, in opozitie cu elementele brandului Starbucks.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.