Cum plătim facturi și alte servicii fără a ieși din casă sau soluții sigure pentru a evita încălcarea regimului de carantină

Cum plătim facturi și alte servicii fără a ieși din casă sau soluții sigure pentru a evita încălcarea regimului de carantină

Unul dintre principalele motive pentru care se înghesuie moldovenii la bănci sau la poștă este nevoia de a achita facturi. Deși serviciile de plăți online devin din ce în ce mai populare în rândul generației tineri, oamenii trecuți de prima tinerețe fie le privesc cu scepticism, fie nu au învățat încă să le folosească. Noi am creat o listă cu cele mai comune servicii pe care le avem de plătit lunar dar și cu site-urile sau aplicațiile prin intermediul cărora pot fi achitate fără a ieși din casă, la doar un click distanță.

Ce-i în mână nu-i minciună...

Acestea este principiul după care se ghidează cele mai multe dintre persoanele care fac coadă la ușa băncilor și poștei. Oamenii consideră că banii cash, scoși din buzunar sau portofel sunt, cumva, mai reali decât niște cifre care apar pe ecranul telefonului mobil. De aceea, în pofida restricțiilor impuse de carantină, ei își pun viața lor și a altora în pericol petrecând zeci de minute în așteptarea momentului când își vor face datoria de cetățeni responsabili și vor achita facturile.

Pe lângă faptul că cele mai multe dintre băncile comerciale dispun de servicii de online banking care permit achitarea mai multor tipuri de plăți direct de pe telefonul mobil, există și o mulțime de site-uri care oferă aceleași servicii.

Paynet, oplata.md, bpay.md sunt doar câteva dintre ele. Contra unui comision convențional, consumatorii pot achita toate serviciile comunale sau pot rambursa împrumuturile obținute de la companiile de micro-finanțare.

...

Și compania Moldovagaz oferă posibilitatea consumatorilor de a accesa serviciul: factura online. După introducerea datelor personale, cei care se înregistrează pot face plățile rapid și sigur.

...

Deținătorii de carduri de la băncile comerciale pot plăti facturile sau alte servicii sau împrumuturi accesând site-ul băncii sau direct din aplicația mobilă.

...

Notă: În cazul în care părinții, bunicii sau rudele noastre mai vârstnice nu dețin carduri bancare, nu au conexiune la internet și nu înoată la fel de bine ca noi în lumea tehnologiilor, avem o ocazie în plus să ne demonstrăm empatia, responsabilitatea și spiritul civic. Să-i protejăm și să ne protejăm scutindu-i de statul la coadă la poștă sau în fața băncii.

Amintim că deși pe 16 martie, în ședința de Guvern, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi declara că perioada care se propune Parlamentului pentru a fi declarată stare de urgență va fi de 30 de zile, astăzi am aflat că în document e menționat că țara noastră ar urma să se afle în stare de urgență timp de 60 de zile.

Precizăm că luni după-amiază, președintele Igor Dodon a cerut Guvernului să solicite instituirea stării de urgență. La ora 18:00, Guvernul s-a conformat solicitării lui Dodon și, deja în componență nouă, a cerut Parlamentului să voteze pentru instituirea stării de urgență.

Înainte de asta, Guvernul Chicu a făcut o serie de modificări în legea cu privire la starea de urgență, asediu și război. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a propus ca în timpul stării de urgență să fie posibilă adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice și a legislației electorale. Mai mult de cât atât, Nagacevschi a propus ca în timpul stării de urgență să poată fi organizate alegeri pentru autoritățile centrale și locale, dar și referendumuri.

Citiți aici, detaliat, ce înseamnă starea de urgență, când se decretează și ce măsuri se iau.

Menționăm că, până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 30 de cazuri de coronavirus, dintre care un deces. Este vorba de pacienta în vârstă de 61 ani care a fost internată la Spitalul Clinic Republican și în ultimele zile conectată la respirație artificială. Victima avea și alte probleme de sănătate - hipertensiune de gradul doi, diabet zaharat de gradul doi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.