„În calitate de procuror, doresc să afirm despre cum a fost semnată acesta așa zisa declarație a asociației procurorilor! Săptămînă curentă de către Procuratura Generală, prin intermediul procurorilor șefi, au fost organizate ședințe în cadrul cărora toți angajații au fost obligați să semneze această declarație. Au fost chemați chiar și procurorii care se aflau în concedii sau implicați în alte activități. O bună parte dintre aceștia au avut intenția de a nu semna această declarație însă au fost intimidați și voalat au fost atenționați că fostul regim este încă la putere, iar actuala coaliție de guvernare ar fi una nelegitimă”, ne scrie persoana care se prezintă drept procuror.

El sau ea spune că declarația semnată „este o declarație semnată pentru susținerea procurorului general Eduard Harunjen, care se simte amenințat de actuala putere și dorește să se mențină în funcția în care a fost numit ilegal”.

Expeditorul acestui mesaj afirmă că la PCCOCS, Procuratura Generală și cea Anticorupție „există procurori care sunt devotați jurămîntului și sunt gata pentru a întreprinde activități concrete inclusiv asupra acțiunilor uzurpatoare ale Judecătorilor Curții Constituționale, Guvernului Filip, a „sponsorilor” care au contribuit la destabilizarea ordinii publice în fața instituțiilor de stat în ultima perioadă și a persoanelor care se fac responsabile de furtul miliardului 2, care a continuat pînă în ziua de 14 iunie!”.

Semnatarul mesajului spune că până nu vor fi demiși conducătorii de vârf a procuraturii - „Harunjen, Popa, Chitoroagă, Bețișor, Șaptefrați și alții - acest lucru nu va fi posibil”.


Amintim că 612 procurori din țara noastră, din 637, au semnat o declarație prin care solicită Înaltelor Foruri Internaționale de specialitate o reacție la „tentativele subordonare a Procuraturii politicului”. Potrivit documentului, apelul vine pe fundalul încercărilor insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția să fie controlată politic.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!