„Am rămas surprins că CC și-a reviziuit decizia, am învățat la drept că asta e imposibil. Probabil ei au logica lor constituțională. Dar de ce condamnăm o Curte pentru decizia sa, dar nu politicul care n-a reușit să facă treabă în 3 luni? Chiar și Maia Sandu zicea pe 7 iunie că au rămas câteva ore până expiră timpul. Cine decide până la urmă? Politicul sau curtea?”, s-a întrebat Candu.
În context, Candu a reiterat că nu considereră că termenul-limită trebuia să fie calculat de la ziua primei ședințe, întrucât validarea e punctul de pornire.
„CC trebuie să opereze cu Constituția, dar dacă anumite lucruri nu se prevăd în legea supremă, curtea are voie să arunce o privire în altă legislație. Constituția totuși nu prevede chestiuni temporale. Codul nostru civil e cel mai performant, e făcut după cel german. Deci luni sunt diferite, 29 de zile, 31 de zile. Luna trebuie să aibă un termen fix”, a declarat fostul președinte al Legislativului.
Democratul a adăugat că nu are niciun regret și, în pofida acuzațiilor, doarme liniștit noaptea. Totuși, spune el, are o viziunea personală asupra justiției din Moldova:
„Nu e cel mai perfect sistem, am singur procese care durează 4-5 ani de zile. Am proces civil contra unui post TV, nu-mi găsesc eu dreptatea. Dar nu pot să blamez un sistem în totalitate, el a fost creat de toată clasa politică. Merită să facem eforturi”.
Pe 15 iunie Curtea Constituțională și-a anulat deciziile pronunțate în perioada 7-9 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic și juridic. Magistrații au luat această decizie acum câteva clipe, după ce au decis, din oficiu, să-și revizuiască hotărârile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.