Leul moldovenesc a cunoscut cea mai mare depreciere din ultimii patru ani față de principalele valute euro și dolar american. Leul s-a depreciat față de dolar cu 4,8% de dolar, la finalul trimestrului unu al anului 2019. Iar față de euro deprecierea a fost de 5,7% de la 19,49 lei pentru un euro la 20,66 de lei, scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniță.
În trimestrul al doilea, leul a trecut pragul de 18 lei pentru un dolar și de 20 lei pentru un euro. „Această depreciere este determinată de creșterea cererii de valută din partea agenților economici. În uimii 1,5 ani cererea anuală de valută a crescut cu 570 milioane de dolari și a atins nivelul de 2.200 milioane de dolari anual. În același timp oferta de valută a crescut mult mai lent și în prezent este la nivel de 2.090 milioane de dolari. Dacă acum un an surplusul anual pe piața valutară era la nivel de 370 milioane dolari atunci în prezent avem un deficit anual de peste 130 milioane dolari”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță precizează că „acest deficit s-a accentuat în ajun de alegeri, când în doar trei luni decembrie 2018 – februarie 2019, iar cererea de valută a fost cu 240 milioane dolari mai mare decât oferta. Un alt factor care a determinat creșterea cererii de valută este consumul populației neacoperit cu venituri. Mai simplu spus creditele de consum, care în perioada ianuarie 2018 – mai 2019 au constituit 1,7 miliarde lei, în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută”, subliniază expertul.
Expertul economic de la IDIS Viitorul menționează că șocurile valutare din aprilie și finele lunii iunie au fost determinate de menținerea artificială a cursului leului de Banca Națională a Moldovei în ajun de alegeri. „Dacă observăm din grafic, în lunile decembrie 2018 – februarie 2019, când a fost cel mai puternic deficit de valută, leul moldovenesc în loc de depreciere a cunoscut chiar o apreciere. Este foarte greu de argumentat economic această intervenție excesivă a BNM, cert este că după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște , fapt ce nu trebuie să aibă loc. Or, în opina noastră rolul BNM nu este de a menține artificial și cu orice preț cursul valutar, dar de a interveni pentru evitarea oscilațiilor bruște, dar tocmai asta nu a făcut banca centrală”, explică Veaceslav Ioniță.
În prezent, declară Veaceslav Ioniță, creșterea cererii de valută s-a temperat, oferta rămâne ridicată, există o probabilitate înaltă de intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi guvernamentale, cea ce va calma piața valutară.
În opinia expertului, leul moldovenesc va avea în următoarele luni o fluctuație stabilă cu o ușoară înclinație spre depreciere față de euro și dolarul american. Totodată, expertul economic spune că în luna august moneda națională tradițional cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vânzările masive de valută ale populației.