Parlamentul și CSM anunță concurs pentru selectarea candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

Parlamentul și CSM anunță concurs pentru selectarea candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

Parlamentul Republicii Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au anunțat, marți, concurs pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Cetățenii moldoveni interesați pot depune dosarul la Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Legislativului, până pe 12 iulie, iar la CSM până pe 16 iulie. Atât Parlamentul, cât și CSM vor să găsească câte doi magistrați pentru CC. Luni, și Guvernul a anunțat că este în căutarea a doi judecători pentru CC.

Cetățenii moldoveni care vor să participe la concursul de angajare trebuie să aibă domiciliul în Moldova, pregătire juridică superioară, înalte competențe profesionale; o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică. Potențialii judecători, care nu au atins vârsta de 70 de ani, trebuie să nu aibă interdicția de a ocupa o funcţie publică și să aibă o reputație ireproșabilă.

Parlamentul anunță că „dosarele de participare la concurs trebuie să conțină scrisoarea de motivare, curriculum vitae; copia buletinului de identitate; copiile diplomelor de studii; certificatul medical; cazierul judiciar și declarația pe propria răspundere precum că nu are interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate”. Concursul va avea două etape – cea a examinării dosarelor și proba interviului.

Publicitate

Totodată, CSM anunță că decizia de a organiza concursul pentru desemnarea a doi judecători CC, a fost luată astăzi. Anunțul oficial va fi plasat pe site-ul CSM. Rezultatele concursului și numirea celor doi magistrați constituționali vor fi publice pe 16 iulie. CSM trebuie să desemneze judecătorii constituționali, în termen de 15 zile, de la data la care instituția a primit o solicitare în acest sens de la CC.

Potrivit art.136 din Constituție, din componența CC fac parte șase magistrați. Doi judecători sunt propuși de Parlament, doi de Guvern și alți doi magistrați de CSM. Noii judecători sunt aleși pentru un mandat de șase ani. Președintele CC este desemnat, prin vot secret, de magistrații Înaltei Curți.

Amintim că, la 26 iunie, magistrații Curții Constituționale și-au anunțat demisia, in corpore. Anunțul a fost publicat pe site-ul Curții Constituționale, la câteva zile după demisia președintelui CC, Mihai Poalelungi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal