Deputații din fracțiunea partidului Șor se plâng că au fost nedreptățiți în procesul de formare a comisiilor parlamentare. Aceștia critică acțiunile majorității parlamentare dintre PSRM și ACUM, dar și comportamentul prim-ministrei Maia Sandu, despre care afirmă că „dă indicații și influențează sistemul judecătoresc”.
„Exemplul votului delegației R.Moldova din APCE a demonstrat cât de diferită este această pseudo-coaliție. Ce ne putem aștepta de la o astfel coaliție monstruoasă?”, a declarat deputatul Denis Ulanov, care este și avocatul lui Ilan Șor.
Totodată, deputații Șor și-au exprimat îngrijorarea că deși și-au înaintat candidații în comisiile parlamentare, candidatura Marinei Tauber la funcția de președintă a Comisiei pentru Drepturile Omului a fost respinsă de majoritatea parlamentară, Partidului Șor nu i-a revenit niciun deputat în Comisia Juridică, Comisia Economie și Comisia Securitate, dar și nu i-au fost repartizate comisii după bunul plac al majorității parlamentare.
Vezi și: Parlamentul a constituit 11 comisii. Cine le vor conduce
„Majoritatea, ilegal și chiar sfidător, a refuzat să voteze candidatura Marinei Tauber. Noi nu vom ceda din drepturile noastre”, a mai spus Ulanov, menționând că astfel s-a încălcat legea privind statutul deputatului în Parlament.
Potrivit lui Ulanov, aceste lucruri reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a rapoartele Comisiei de la Veneția, care spun că reprezentanții opoziției trebuie să aibă drepturi egale cu reprezentanții puterii la numirea deputaților în comisiile parlamentare.
„Calificăm aceste lucruri ca îngrădire intenționată și conștientă a drepturilor noastre”, a adăugat deputatul.
După ce a criticat majoritatea din Legislativ, Ulanov a pus tunurile pe Guvern, acuzând puterea executivă de imixtiune în treburile Justiției.
„Maia Sandu public dictează judecătorilor și spune cine este vinovat, pe cine să-l cerceteze, cine trebuie să stea în pușcărie. [...] Interesant cum se uită la asta partenerii externi”, a mai spus avocatul lui Ilan Șor.
Potrivit acestuia, fracțiunea Șor va fi într-o opoziție activă față de guvernare, uneori chiar „războinică, în sensul bun al cuvântului”.
Amintim că fracțiunea Șor este formată din șapte deputați. La briefing-ul de presă de astăzi s-au prezentat doar șase, în condițiile în care Ilan Șor, liderul formațiunii, a dispărut din spațiul public de câteva săptămâni.
Citește și: Cum răspund deputații Partidului Șor la întrebarea „Unde este Ilan Șor?” (FOCUS)
AGORA precizează că fracțiunea Șor a absentat la toate ședințele plenare ale Parlamentului, începând cu cea din 8 iunie, când deputații PSRM și ai blocului ACUM au ales un nou președinte de Parlament și au învestit un nou Guvern.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
