Pentru a „resuscita” legea pungilor de plastic, s-ar putea schimba Codul Contravențional. Câțiva deputați PAS vor reintroducerea amenzilor pentru vânzarea sacoșelor

Pentru a „resuscita” legea pungilor de plastic, s-ar putea schimba Codul Contravențional. Câțiva deputați PAS vor reintroducerea amenzilor pentru vânzarea sacoșelor

Legea pungilor de plastic ar putea deveni funcțională, însă nu legea în sine urmează a fi modificată, ci Codul Contravențional. Astfel, la inițiativa a câtorva deputați ACUM - Dumitru Alaiba, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Dan Perciun și Veronica Roșca - în Codul Contravențional ar urma să fie incluse încă două aliniate, care prevăd amenzile pentru vânzarea sacoșelor.

Printr-un proiect înregistrat în Parlament, la începutul lunii iulie, deputații propun completarea articolului 273 din Codul Contravențional: Încălcarea regulilor de comerț.

În speță, grupul recomandă ca vânzarea și/sau utilizarea pungilor mai groase de 50 de microni (cu excepția celor care se folosesc drept ambalaj) să fie pedepsită cu o amendă de la 3.000 de lei la 4.500 în cazul persoanelor fizice, iar în cazul celor juridice – cu o amendă de la 6.000 de lei la 12.000 de lei. Atunci când vine vorba de persoane fizice, autorul Dumitru Alaiba a precizat că e vorba de antreprenori care activează în bază de patentă.

Publicitate

În noua modificare e vorba nu doar despre pungi, ci și despre vesela din plastic. Mărimea amenzilor pentru utilizarea și vânzarea ei va fi exact aceeași ca și pentru sacoșe – între 3.000 și 4.500 de lei pentru persoane fizice și între 6.000 și 12.000 de lei pentru cele juridice. De menționat că vesela biodegradabilă nu va fi supusă sancțiunilor.

Potrivit autorilor, agentul constatator al neregulilor va fi Agenția pentru Protecția Consumatorului.

În nota sa informativă, semnată de Dumitru Alaiba, deputatul afirmă că analizând așa-zisa Lege a pungilor de plastic (Legea cu privire la comerțul interior), el a constatat că din redacția finală a acesteia lipsesc sancțiunile, lucru descoperit într-un reportaj AGORA încă în martie 2019.

„Drept consecință, obiectivul declarat de a reduce torentul de plastic care poluează mediul înconjurător” riscă să nu fie atins. Asta în condițiile în care provocările schimbărilor climatice sunt o realitate, iar comunitatea internațională se mobilizează pentru a minimiza acest pericol pentru planeta noastră”, motivează Alaiba în nota sa informativă.

El adaugă că potrivit logicii, sancțiunea trebuie să fie parte a unei norme legale și să reprezinte o consecință a nerespectării legii.

...

De precizat că în aprilie 2019, tot Alaiba a fost cel care a depus o interpelare la Secretariatul Parlamentului pentru a afla cum a devenit nefuncțională legea pungilor de plastic.

Un alt deputat din blocul ACUM, Lilian Carp, a fost unul dintre semnatarii legii inițiale. În luna iunie a acestui an, Carp a participat la evenimentul AGORA „ON&OFF the record. Life in plastic is fantastic” și a promis că vechea lege ar putea fi modificată pentru a fi funcțională.

Amintim că legea elaborată de PL în 2016 cuprindea un alineat cu privire la amenzile pe care riscau să le încaseze toți agenții economici care continuau să vândă sacoșele. Astfel, persoanele fizice urmau să fie amendate începând cu 5.000 de lei, iar persoanele juridice - cu 10.000 de lei.De la prima lectură și până la lectura finală a legii, această prevedere a dispărut însă. Sancțiunile au trecut din subordinea MAI la Agenția Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Reprezentanții ANPCS spun însă că nu au pârghiile necesare pentru a sancționa cei care încalcă legea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal