
Pro sau Contra includerii taxei de drum în prețul carburanților? Iată experiența altor țări și rezultatele sondajului AGORA
În Republica Moldova, taxa de drum este un impozit plătit separat de șoferi pentru folosința drumurilor naționale. În contextul evenimentului „ON&OFF THE Record. Prețurile la carburanți”, organizat la 4 iulie de AGORA în parteneriat cu Youth Association ASIST, redacția noastră a lansat un sondaj, în care participanții au fost întrebați dacă sunt Pro sau Contra includerii taxei de drum în tariful pentru carburanți.Din cele 282 de persoane care au participat la sondaj, 74% sunt pentru introducerea taxei de drum în prețul carburanților.
・
Iată rezultatele sondajului:

Taxa pentru folosirea drumurilor se achită aparte în Republica Moldova, plata căreia se confirmă printr-un certificat valabil pe o anumită perioadă de timp.
Începând cu 2018, taxa pentru folosirea drumurilor moldovenești poate fi achitată online, folosind Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice (MPay).
Șoferii care conduc autovehicule înmatriculate într-o țară străină urmează să achite vinieta moldovenească, odată cu accederea cu vehiculul pe teritoriul Republicii Moldova.
În general, statele din regiune percep aparte taxa de drum. În România, taxa de drum mai este cunoscută sub denumirea de „rovinietă”. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României și doar pe drumurile din afara intravilanului reședințelor de județ și municipii. Obligația achitarii taxei de drum revine utilizatorului român sau conducătorului auto, în cazul mașinilor înmatriculate în afara țării. Și statul bulgar percepe plata pentru vinietă ca taxă pentru folosirea drumurilor din Bulgaria. Același sistem este aplicat și în Ungaria, Slovacia, Cehia sau Austria.
Marea Britanie e o țară în care taxa de drum este inclusă în prețul carburanților. „În Marea Britanie toate taxele aferente transportului sunt încorporate sub formă de accize în combustibil. Combustibilul e mai scump, dar în schimb nu există alte tipuri de plăți de care sunt la noi: pe drum, anual și alte tipuri. Și asta ar fi mai corect. E mai ușor de perceput, nu trebuie să mergi să achiți suplimentar. Fie că vorbim de kilometraj, cheltui mai multă benzină - faci mai mulți kilometri. Sau dacă e vorba de monitorizare mai mare sau mai puțin eficientă - plătești mai mult. La fel, mașinile mai grele consumă mai mult. Toate astea se corelează automat și cu ecologia, și cu intensitatea utilizării drumurilor, și cu dimensiunea transportului”, a spus pentru AGORA economistul Sergiu Gaibu de la centrul analitic Expert-Grup.
În opinia sa, acest sistem este mai echitabil din punct de vedere al abordării economice. „Corelația e mult mai directă. Un pensionar poate să aibă mașină și să meargă la țară o dată în lună și în oraș să meargă cu transportul public, dar plătesc exact aceeași taxă ca cineva care merge în fiecare zi cu o mașină luxoasă”, a exemplificat economistul.
Amintim că din martie 2019, prețurile la carburanți se calculează diferit decât până acum. Petroliștii singuri stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere, fără intervenția ANRE. AGORA a abordat acest subiect la un nou eveniment din seria „On&Off the record”, alături de experții Victor Parlicov și Sergiu Tofilat. Discuțiile au ajuns la concluzia că, în R. Moldova, consumatorul final nu vede concurența dintre petroliști atunci când ajunge la pompă, prețurile fiind aproape la fel. Totodată, unii participanți la eveniment s-au arătat nemulțumiți de sumele pe care le lasă la stațiile PECO. Potrivit lor, o ieșire din situație ar fi includerea taxei de drum în prețul unui litru de benzină.
Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.