Interceptările efectuate în R. Moldova, o necunoscută pentru stat. Moțpan: Nu se știe câte sunt, am auzit că ajung și la 12.000 pe an

Interceptările efectuate în R. Moldova, o necunoscută pentru stat. Moțpan: Nu se știe câte sunt, am auzit că ajung și la 12.000 pe an

Câte interceptări telefonice se fac anual în R. Moldova, cum sunt stocate, păstrate sau distruse, cum se face că sunt autorizate de instanțe? Toate acestea sunt necunoscute pentru stat, spune șeful Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Într-o conferință de presă, deputatul a vorbit și despre condițiile din penitenciare, dar și despre schemele de contrabandă, care se confirmă prin acte depuse la comisia pe care o conduce.

„Nu se cunoaște numărul exact al interceptărilor făcute de stat. Fiecare instituție - MAI, SIS și altele - operează cu diferite cifre și nu se știe câte au fost autorizate, nu se știe modul de stocare, păstrare și distrugere a lor, nu știm dacă există o sistematizare. Numărul de interceptări e alarmant de mare, iar ușurința cu care instanțele le autorizează e la fel de alarmantă. Noi am avut anual și 12.000 de interceptări, din unele surse”, a spus Moțpan.

Citește și: RISE Moldova: Ministerul Interceptărilor. Cum 52 de opozanți PD au fost luați „la ochi” de procurori după mesaje pe Facebook și declarații de presă

Publicitate

Potrivit deputatului, organele care efectuează măsuri speciale de investigație nu informează despre subiecții interceptați. „E nevoie de crearea registrului unic al interceptărilor, crearea mecanismelor de informare a subiecților supuși interceptării și mecanisme de monitorizare a autorizării interceptărilor”, afirmă alesul poporului.

Deputatul PPDA spune că la comisia pe care o conduce parvin aproape zilnic materiale, probe sau acte care confirmă că în R. Moldova au fost create, pe parcursul ultimilor ani, „o sumedenie de scheme”.

„Asta se confirmă prin acte, nume concrete, printre care și demnitari din instituțiile statului. Nu e acum momentul să dau nume, dar toate aceste informații vor ajunge la organele abilitate. Într-un anumit moment, trebuie să numim nume concrete. Reprezentanții statului nu au combătut corupția la nivel instituțional, nu au oprit schemele de contrabandă, ci le-au preluat. Asta e marea gravitate a situației”, a adăugat deputatul.

El a vorbit și despre vizita sa la penitenciarul nr.13.

„Cam 20% din deținuți sunt acolo ținuți ilegal. Am aflat nu doar ce se întâmplă pe interior, dar și exterior. Angajații duc o viață de mizerie, sunt expuși pericolului, iar instituțiile penitenciare sunt deteriorate. Am aflat că sunt camere ascunse unde erau duși deținuții cu avocații săi și monitorizați, lucru ilegal. Ne adresăm ministrului Justiției să înceapă să redreseze situația”, punctează Moțpan.

Deputatul a făcut apel către ministra Justiției, Olesea Stamate, să „facă curățenie în instituțiile penitenciare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal