Asociația de profil califică inițiativa Ministerului Finanțelor drept una pripită și consideră că va aduce efecte negative.
„Decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activității economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz. Aceste măsuri vor avea efect și mai negativ asupra consumatorului de rând, cât și a angajaților din acest sector. Nu ni se pare corect luarea unei astfel de decizii pripite fără un dialog cu mediul de afaceri din HoReCa”, a declarat Aneta Zasavițchi, președinta Asociației MĂR.
„Vă aduc la cunoștință că reforma fiscală din 1 octombrie 2018 și anume reducerea cotei TVA pentru HoReca la 10% este în concordanță cu practicile Uniunii Europene și este o necesitate pentru care am bătut la ușile Guvernelor din 2013, de când ne-am început activitatea”, a mai adăugat președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova.
În același timp, Aneta Zasavițchi cheamă reprezentanții Ministerului Finanțelor la dialog.
„Venim cu invitația de a iniția un dialog, o masă rotundă pe baza acestui subiect înainte de ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internațional. Business-ul autohton nu merită sacrificat pentru creditări de scurtă durată”, a conchis Zasavițchi.
AGORA amintește că ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița a anunțat la 23 iulie curent că vor fi anulate facilitățile fiscale „care nu au scopul de echitate socială”. Printre acestea și eliminarea cotei de 10% la TVA pentru hotele, restaurante și cafenele (HoReCa). TVA pentru sistemul HoReCa revenind la 20%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.