Infrastructura transportului public din capitală ar putea fi schimbată datorită unui studiu care a determinat care sunt sectoarele Chișinăului cu cel mai scăzut acces la transport public și în care stații se adună cei mai mulți călători. Dacă va fi aprobat de Municipalitate, proiectul poate fi aplicat în prima etapă până la sfârșitul acestui an.
„Noi am reușit să suprapunem mai multe straturi de date georeferențiale pentru Chișinău: datele din sateliți pe intervalul 2004-2018, date de la cadastru despre amenajarea clădirilor, drumuri și stațiilor de transport public, date despre distribuția populației și datele obținute de la un operator de telefonie mobilă din Moldova cu privire la semnalul telefonic. Astfel am studiat care este accesul populației la transportul public și unde se formează cele mai mari fluxuri de călători”, spune Dumitru Vasilescu, specialist politici UNDP Moldova.
Inițiatorii proiectului din cadrul UNDP Moldova își propun să adapteze infrastructura transportului public din capitală, pe două dimensiuni. Vor fi schimbate amplasarea stațiilor așa încât ele să fie mai accesibile și totodată se va modifica itinerarul rutelor în funcție de fluxurile de călători.La necesitate vor fi adăugate stații suplimentare.
Pentru inițierea proiectului a fost prevăzută suma de 65 mii de dolari din fondurile UNDP Moldova. Costurile de aplicare a întregului proiect încă nu au fost estimate, dar organizația dorește și contribuția Primăriei Chișinău.
Proiectul este gata pentru a fi aplicat în prima etapă pe un segment al Chișinăului și urmează să fie discutat și aprobate de Primăria capitalei.
Se planifică ca până la finele anului 2019 organizația să decidă în baza datelor ulterioare, dacă continuă schimbările infrastructurii de transporturi în Chișinău.