Nu are de gând să-și dea demisia. Marian Lupu: Abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup

Nu are de gând să-și dea demisia. Marian Lupu: Abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup

„Abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup”, consideră președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, cu referire la intenția deputaților de a modifica Legea cu privire la Curtea de Conturi și solicitatea unor parlamentari ca democratul să-și dea demisia de la conducerea instituției. „Sunt încă mulți cumetri, cumnați, neveste, fini și multe alte rude care trebuie aranjate la muncă”, a comentat Marian Lupu pe pagina sa de Facebook.

„Urmăresc derularea evenimentelor ce vizează inițiativele de modificare a legii privind Curtea de Conturi. O săptămână în urmă, când a fost înregistrat proiectul de lege nr. 165, sincer, m-am bucurat că măcar 2-3 deputați dau dovadă de abordare profesională, citesc materiale de specialitate, au făcut cunoștință cu ISSAI 1 – Declarația de la Lima... Ei, nu a fost să fie. Abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup”, a scris democratul.

„În ședința Guvernului urma să fie aprobat avizul pozitiv la proiectul 165 privind restabilirea independenței bugetare a Curții. În ultimul moment, însă, acesta este înlocuit cu avizul (evident pozitiv) la alt proiect, inițiat chiar ieri, care propune tocmai inversul: lichidarea totală a independenței funcționale și operaționale a Curții de Conturi și subordonarea ei directă politicului.

Dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaționale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI și EUROSAI. În special mă refer la încălcarea a cel puțin 2 din cele 4 standarde fundamentale: ISSAI 1 (Declarația de la Lima) și ISSAI 10 - Declarația de la Mexic privind independența ISA”, a mai scris acesta.

„Cel mai urât în această situație este că la scurt timp după aprobarea acestui proiect, Parlamentul va fi nevoit să revină înapoi la varianta actuală a legii și să restabilească independența Curții de Conturi, altminteri riscă să fie exclusă din INTOSAI și EUROSAI. Dar asta mai apoi. Poate...

Scopul scuză mijloacele: sunt încă mulți cumetri, cumnați, neveste, fini și multe alte rude care trebuie aranjate la muncă... În încheiere. Este de la sine înțeles că nimeni din conducerea Curții de Conturi nu va depune cerere de demisie. Și asta cel puțin pe motivul profesional că ISSAI 1 și 10 ne obligă să ne opunem presiunilor politice asupra instituției în tentativa de lichidare a independenței sale”, a adăugat el, menționând că diseară va merge la sport, așa cum obișnuiește la sfârșit de săptămână.

Recent, câțiva deputați ai blocului ACUM au înregistrat un proiect de lege care vine să ofere Curții de Conturi independență financiară, astfel încât instituția să-și elaboreze bugetul de sine stătător, acesta urmând apoi să fie votat de Parlament.

La scurt timp, Marian Lupu a venit cu mesaj de apreciere a acestei inițiative.

A urmat apoi comentariul deputatului Dumitru Alaiba. „Am auzit că Marian Lupu ne-a lăudat o inițiativă legislativă. S-a cam grăbit”. Acesta a punctat că inițiativav nu va schimba doar procedura de finanțare. „La moment instituția este una defectuoasă din cauza șefilor ei, instaurați pe criterii exclusiv politice, urmare a unor concursuri formale, organizate peste noapte. La moment, la șefia Curții de Conturi sunt elemente oligarhice. Marian Lupu, Viorel Chetraru sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Ei trebuie înlăturați”, a declarat Alaiba, autor al proiectului de lege.

Deputatul propune posibilitatea revocării membrilor Curții de Conturi în cazul în care procesul de selectare a acestora a fost organizat cu încălcare a prevederilor legii, sau în cazul în care Curtea de Conturi este gestionată ineficient.

Până la votarea în Parlament a proiectului de lege, Dumitru Alaiba îi somează pe Marian Lupu și Viorel Chetraru să plece din funcții. Acesta își argumentează poziția prin faptul că „au fost numiți urmare a unui concurs formal, netransparent, de colegii de partid și fracțiune parlamentară”.

Vezi și: Lupu spune că nu mai e membru PD și nu primește telefoane de la partid, fiind în funcția de șef la Curtea de Conturi

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.