Cum trecem frontiera cu sume mari de bani? Iată ce ne spune legea

Cum trecem frontiera cu sume mari de bani? Iată ce ne spune legea

La intrarea sau ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă, respectiv să scoată din țară atât valută naţională, cât și internațională. Sumele de bani care depășesc 10.000 de euro trebuie, însă, să fie declarate. În același timp, o persoană are dreptul să treacă frontiera de stat cu o sumă maximă de 50.000 de euro. Cum declarăm banii? Ce documente trebuie să prezentăm la vamă și cum procedăm dacă avem cu noi sume mai mari decât cele permise? Ce ne spune legea, vezi mai jos.

În cazul în care o persoană intenționează să treacă frontiera Republicii Moldova cu echivalentul a 10.000 de euro sau mai mult, este obligată de lege să îi declare prin completarea unui formular tipizat DV-6 (vezi mai jos). Conform acestuia, persoana fizică trebuie să indice suma exactă, proveniența, dar și destinația banilor.

https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F08%2Fanexa-nr6872.docx&embedded=true

Ulterior, în baza acestui document autoritățile vamale eliberează un alt formular tipizat (TV-28), care trebuie completat la punctul de trecere a frontierei.

https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F08%2F56-14951.doc&embedded=true

Pentru a trece frontiera de stat cu sume de la 10.000 până la 50.000 de euro, persoanele trebuie să prezinte:

- Actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova (formularul TV-28)

-„și/sau” o permisiune pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de băncile licenţiate

- „și/sau” o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de Banca Naţională a Moldovei

Suma scoasă de pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi mai mare de 50.000 de euro sau echivalentul lor. Sumele de bani care depășesc această limită pot fi doar transferate.

Banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul nedeclarării și depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

În același timp trebuie să știm că expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau a bagajelor neînsoțite este interzisă.

Citește și: Iurie Leancă a vrut să scoată din Moldova 50 de mii de euro, dar a fost oprit la trecerea frontierei. Ce prevede legea

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.