CNA spune că la elaborarea proiectului nu s-a ținut cont de principiul autonomiei locale, consfințit în legislație. „În opinia noastră, se instituie o atribuție excesivă Parlamentului, contrară statutului său, de a aproba o lege prin care să fie aplicare unele interdicții autorităților publice locale ale municipiului Chișinău”, scrie în nota CNA.
Experții CNA cred că proiectul de lege are riscuri de corupție: „Norma art. 2 din proiectul legii instituie derogare de la aplicarea moratoriului asupra modificării planului urbanistic al municipiului Chișinău, derogare care nu este clară, lăsând loc confuziilor în stabilirea cazurilor în care există pericol pentru viață și sănătatea populației sau pentru securitatea economică a municipiului și pentru mediu. În redacția propusă, norma art.2 comportă pericol de coruptibilitate, deoarece autoritățile publice locale vor putea stabili în unele cazuri în mod discreționar modificarea planului urbanistic, aplicând derogarea respectivă fără criterii clare și transparente”.
Proiectul de lege mai prevede, pe lângă instituirea unui moratoriu asupra autorizării și continuării lucrărilor de construcții, că firmele au nevoie de acordul vecinilor din zonă pentru a începe lucrările. Agenții economici care intenționează să construiască trebuie să prezintă procesul-verbal privind defășurarea consultărilor publice și avizul locatarilor din apropiere.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.