
Candu vrea să-l dea pe Slusari în judecată: Voi cere despăgubiri pentru declarațiile sale politice
Ex-președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, intenționeză să-l dea în judecată pe vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, care este și președintele comisiei de anchetă cu privire la frauda bancară. Decizia lui Candu vine după ce Slusari a anunțat că fostul speaker ar putea fi urmărit pentru neglijență în serviciu.
・
Replica vine după ce Slusari a afirmat că cele trei bănci falimentare „au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova”. Deputatul ACUM a acuzat conducerea Guvernului și a BNM că „au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență în serviciu, neasigurănd imediat, după acordarea garanților de stat, control asupra BEM, Unibank și Banca Socială”.
Reacția lui Candu a venit la ședința extraordinară a Parlamentului.
„Banii au fost alocați celor trei bănci numai și după ce BNM a preluat controlul. Nu poate fi vorba de o fraudare din banii acordați de BNM. Membrii Guvernului Leancă, prin discuțiile care au fost, au luat cea mai bună decizie la acea oră. Deciziile Guvernului sunt colective și răspunderea e solidară. Dacă Candu sau Leancă trebuie să răspundă, atunci și Sandu trebuie să răspundă. La acea ședință nu s-a dat nicio opinie separată și niciun vot diferit nu s-a dat”, a spus Candu.
Mai mult, fostul speaker a făcut referire la regulamentul Parlamentului și a subliniat că comisiile de anchetă se limitează doar la anchetă și raport în plen.
„Orice altă excepție sau deviere e ilegală și speculativă. Toți acești președinți de comisii care își permit să iasă în fața presei cu opinii personale, nu e decât declarații politice, acuzații și speculații politice și nu au fundamentare juridică. Acest individ pe nume Slusari, care aduce prejudicii, îmi rezerv dreptul să-l acționez în judecată și să cer despăgubiri”, a conchis democratul.
Alexandru Slusari a mai anunțat anterior că fostul prim-ministru, Iurie Leancă, ar putea fi cercetat penal pentru „punerea în aplicare a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii”. Imediat după ce Comisia de anchetă a cerut urmărirea penală, Iurie Leancă a spus: „Constat că această comisie de anchetă are un singur obiectiv: „validarea” acuzațiilor politice nefondate și denigratoare de ani de zile împotriva mea”.
La începutul lunii august, președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari a spus că după ce vor fi audiați și Anatol Arapu, fost ministru al finanțelor, și Corneliu Gurin, fostul procuror general, Comisia parlamentară de anchetă va veni cu un demers către Procuratura Generală.