Facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc vor fi anulate: Proiectul de lege, votat, în a doua lectură, de Parlament

Facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc vor fi anulate: Proiectul de lege, votat, în a doua lectură, de Parlament

Fcilitățile fiscale de care beneficiază industria jocurilor de noroc ar putea fi anulate. În acest sens, Parlamentul a aprobat, cu votul majorității deputaților, proiectul de lege în a doua lectură.

Inițiativa deputaților ACUM, Radu Marian și Dumitru Alaiba prevede anularea facilităților fiscale pentru activitățile cu jocurile de noroc, în special anularea scutirii de la plata impozitului pe venit, a câştigurilor de la loterii şi/sau pariuri sportive.

„Este incorect ca în timp ce surse de venituri precum salariu, venituri de la activitatea de producție sau prestarea serviciilor, etc, să fie impozitate, iar veniturile de la jocurile de noroc - nu. De asemenea, această facilitate comportă un risc sporit de spălare a banilor sau de legalizare/oficializare a mitei”, consideră autorii.

Publicitate

După mai multe schimburi de replici în plen, deputatul ACUM, Mihail Popșoi a declarat că „proiectul de lege este mai mult decât binevenit și trebuie votat în două lecturi”.

De celaltă parte, deputatul fracțiunii ȘOR, Denis Ulanov a declarat că proiectul „nu are vreo . motivare economică sau socială și va contribui ca cei săraci să devină și mai săraci”.

Ulterior, Popșoi a cerut aplicarea articolului 108 din regulamentul Parlamentului, care presupune încheierea tuturor dezbaterilor.

În nota informativă a proiectului se vorbește și despre faptul că industria jocurilor de noroc „este una din cele mai răspândite metode de spălare a banilor și legitimizare a banilor de proveniență neclară”.

„Bunele practici internaționale sugerează că statul ar trebui să reglementeze foarte dur această industrie, astfel prevenind răspândirea lor disproporționată. Într-un regim fiscal favorabil, în condiții de monopol de stat impus doi ani în urmă, interesele obscure și corupția au penetrat industria jocurilor de noroc - o industrie recunoscută la nivel internațional drept unul din vehiculele frecvente pentru spălarea banilor. În special în condițiile Republicii Moldova, unde nivelul corupției și a banilor negri sunt încă mari, dat fiind faptul că țara noastră a devenit vestită la nivel mondial pentru spălări de bani, se impune necesitatea unor intervenții legislative drastice pentru a minimiza riscul spălării banilor. În contextul motivelor invocate, se propune susținerea prezentului proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal”, conchid autorii.

Amintim că, acum mai bine de doi ani, Parlamentul a aprobat legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc. Inițiativa venea să instituie un monopol de stat în domeniu, cu excepția cazinourilor. Potrivit autorilor democrați, licențierea cazinourilor urma să se facă mult mai dur, dar toate celelalte jocuri de noroc urmau să fie gestionate de stat prin intermediul Întreprinderii „Loteria Moldovei”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal