„Este asumare politică. După ce am analizat rezultatele tuturor concursurilor, și faptul că noi am preluat țara în condiții de război, am ajuns la concluzia că este necesar să ne asumăm răspunderea. Concursul care a fost organizat în condiții de criză, nu aduce rezultatele normale, palpabile. E bine să fie aplicat mecanismul concursului atunci când instituțiile statului funcționează foarte bine”, a declarat Slusari.
https://agora.md/videoframe/7778/650
Întrebat ce părere are despre cele două camdidaturi ce urmează să fie votate de Parlament, vicepreședintele Legislativului a subiliniat că are o părere bună despre ambii.
„Doamna Manole a fost exclusă până la concursul organizat de Guvern. A fost decizia comisiei de acolo. Trebuie să ne obișnuim deja că trăim într-o țară democratică. Pentru Domnica Manole pot să bag mâna în foc, a luptat de una singură cu sistemul. Aceasta pentru noi e cea mai bună caracteristică pentru a fi promovată această doamnă. Domnul Pulbere are experiență și nu a participat la uzurparea de stat”, a mai adăugat Slusari.
Propunerile au fost criticate de fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip.
„Parlamentul îi înaintează astăzi la Curtea Constituțională pe Dumitru Pulbere si Domnica Manole. Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat și concursul de la Parlament, și cel de la Guvern (și a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri). Parlamentul a organizat concurs, dar pentru că „nu le-a plăcut ce a ieșit” și nici n-a ieșit cine trebuie au decis să se înțeleagă. Subordonarea Justiției până la capăt”, a scris Filip pe pagina sa de Facebnook.
Amintim că membrii Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități a ales alți judecători care urmează să fie propuși Parlamentului pentru a fi numiți în funcțiile de judecători constituționali. Asta după ce la 24 iulie curent aceeași Comisie i-a desemnat câștigători pe alți doi magistrații - Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.
Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Menționăm că, pe 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.