„Latifundiarul” Ababei și cei cu legături de partid. Cine sunt și ce avere au judecătorii din noua componență a CC

„Latifundiarul” Ababei și cei cu legături de partid. Cine sunt și ce avere au judecătorii din noua componență a CC
Foto: alegeri.md, youtube.com, epochtimes-romania.com

Vineri, 16 august, cei șase 6 magistrați din noua componență a Curții Constituționale au depus jurământul în plenul Parlamentului și în fața președintelui Republicii Moldova. AGORA vă prezintă mai jos cine sunt judecătorii și ce avere au declarat. Trei dintre aceștia au fost fie exponenți de bază ai unui partid (Vladimir Țurcan), fie au candidat din partea unui partid (Domnica Manole, Nicolae Roșca).

Vladimir Țurcan - socialistul ajuns președinte al CC

Președintele Curții Constituționale

Desemnat din partea Parlamentului

Vladimir Țurcan este unul dintre cei mai longevivi oameni din Parlament, fiind deputat PCRM din anul 2001. Acesta a făcut o întrerupere de trei ani, în anii 2003-2005, atunci când a fost ambasador în Federația Rusă. Potrivit Anticorupție.md, Țurcan s-a manifestat deseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Moscova. Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne. Din anul 2014 este deputat în Parlament, pe lista Partidului Socialiștilor. 


Potrivit declarației de avere și interese personale din anul 2018, Țurcan a primit un salariu de aproape 172 de mii de lei de la Parlament. Acesta spune că familia sa are trei apartamente, o casă de locuit, câteva terenuri și un autoturism de model Lexus RX-200T fabricat în anul 2015 și cumpărat în anul 2016 cu 10 mii de euro.

În 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei. În 2016 Țurcan a investit 400 mii de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați, mai scrie Anticorupție.md.

Anticorupție mai scrie că Vladimir Țurcan a fost generos atât cu Partidul Comuniștilor din care a făcut parte, cât și cu Partidul Socialiștilor. Pentru referendumul din 2017 a donat 23 de mii de lei din salariu. Vladimir Țurcan a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale. În 2015 a alocat la partid 50.500, iar ulterior, a mai donat 49.000 de lei. El a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale, sumă aproape echivalentă cu pensia anuală.

Liuba Șova - adjuncta președintelui CC

Desemnată din partea Guvernului

Va exercita funcţiile preşedintelui CC în absenţa acestuia

Liuba Șova este magistru în drept și lector superior universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Între anii 2005-2007 Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș.


Aceasta nu a deținut, până acum, funcții publice, respectiv, nu a depus niciodată declarații de avere. Contactată de ZdG, Șova a precizat că deține două apartamente cu două odăi în Chișinău, dar nu are autoturism personal.

Domnica Manole - judecătoarea anti-sistem, candidata PPDA la parlamentare

Desemnată din partea Parlamentului

În perioada 1990-2004, Domnica Manole a fost judecător la Judecătoria Ciocana din Chișinău. Din 2004 și până în 2017 a fost judecător în Colegiul Civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Chisinău, când Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție. Manole a declarat că decizia a fost una politică.

La 8 iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” din aprilie 2016.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Domnica Manole s-a numărat printre candidații incluși pe lista electorală a Blocului ACUM. Aceasta a candidat pe circumscripția nr. 40.


Domnica Manole este absolventa Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Nicolae Roșca - doctor în drept

Desemnat din partea Guvernului

În perioada 1992-2012, Nicolae Roșca a activat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Totodată, a fost lector în cadrul Centrului de instruire a judecătorilor și a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Pe parcursul activității sale a participat la elaborarea și expertiza mai multor proiecte de legi. Nicolae Roșca este autor de manuale de specialitate, doctor în drept și conferențiar universitar.

Nicolae Roșca nu a deținut funcții publice până acum, dar s-a implicat în politică, fiind membru al Partidului „Acțiune și Solidaritate”. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului ACUM, însă nu a obținut un fotoliu de parlamentar. Maia Sandu a negat faptul că Nicolae Roșca ar fi fost cumva privilegiat la numirea în funcția de judecător al CC și a spus că acesta își sistează activitatea la PAS.


Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, România, și a susținut teza de magistru și teza de doctor în drept la USM.

În declarația de avere și interese personale, Nicolae Roșca a indicat un venit de 263 de mii de lei din salariul de conferențiar universitar la USM, ridicat pe parcursul anilor 2017-2018, scrie Ziarul de Gardă. Familia Roșca deține un teren de 9 ari, un apartament și un automobil Toyota Corolla fabricat în 2010 și cumpărat în același an cu 13 mii de euro. 

Serghei Țurcan - de la CSM la CC

Desemnat din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Segrhei Țurcan este lector universitar și membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În trecut a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor și a făcut parte din Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor din subordinea CSM.


Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Serghei Țurcan a ridicat, în 2018, un salariu de aproape 161 de mii de lei de la CSM. În același an, în familia Țurcan au mai intrat peste 303 mii de lei.

Peste 130 de mii de lei lei Serghei Țurcan i-a obținut din activitatea didactică.

Familia Țurcan declaraă în proprietate două apartamente de 54 și, respectiv, 35 de metri pătrați, dar și un automobil Toyota Prius produs în 2012 și cumpărat în 2017 contra sumei declarate de 70 de mii de lei.

Familia noului judecător al CC are circa 70 de mii de lei și aproximativ 3 mii 400 de euro în conturile bancare.

Eduard Ababei - avere consistentă și sute de terenuri agricole

Desemnat din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Eduard Ababei este avocat și a fost vicepreședinte și președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al Curții de Apel Bălți. În perioada 2013-2016 a fost președinte al Consiliului Institutului Național al Justiției. Ababei a activat și ca membru al Comisiei de licențiere a activității notariale a Ministerului Justiției.

În 2018, împreună cu soția sa, Eduard Ababei a făcut aproape două milioane de lei în calitatea de avocat la BAA „Eduard și Lilia Ababei”.

Potrivit declarației de avere și interese personale, familia Ababei are în proprietate sute de terenuri agricole, cumpărate din 2018.

Familia noului magistrat al CEC are în proprietate două apartamente, o casă de locuit și un spațiu comercial, ultimul - cu o suprafață de 55 de metri pătrați. Apartamentele au o suprafață de 54 și, respectiv, 47 de metri pătrați. Cel mai spațios imobil este casa de locuit, care are 120 de metri pătrați.

Familia Ababei declară un automobil Volvo XC 90 cumpărat din salon în 2017 contra sumei de 45 de mii 300 de euro, dar și un Renault Koleos din 2008, achiziționat în 2009.

În conturile bancare, familia Ababei deține peste un milion și jumătate de lei.


În 2018, Eduard Ababei a mai obținut venituri din locațiune (360 de mii de lei), din arenda terenurilor agricole (aproape 21 de mii de lei) și circa 157 de mii de lei din pensie.

Citește și: Vladimir Țurcan, despre numirea sa la Curtea Constituțională: „Însăși noțiunea de concurs nu contează”

Sandu, despre numirea lui Țurcan în fruntea CC: „Este un lucru grav. Avem motive să presupunem că votul a fost viciat”

Precizăm că, potrivit legii, Curtea Constituțională este formată din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Advertoriale
Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Alertă cu bombă la toate sediile Judecătoriei Chișinău și la Aeroport. UPDATE: Alertă și la Parlament și Spitalul Republican
 • 2
  Rusia ar urma să treacă la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii
 • 3
  Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova
 • 4
  „Cu asta e tot pentru ziua de azi”. Ședința CSP, amânată din lipsă de cvorum
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.