„Latifundiarul” Ababei și cei cu legături de partid. Cine sunt și ce avere au judecătorii din noua componență a CC

„Latifundiarul” Ababei și cei cu legături de partid. Cine sunt și ce avere au judecătorii din noua componență a CC
Foto: alegeri.md, youtube.com, epochtimes-romania.com

Vineri, 16 august, cei șase 6 magistrați din noua componență a Curții Constituționale au depus jurământul în plenul Parlamentului și în fața președintelui Republicii Moldova. AGORA vă prezintă mai jos cine sunt judecătorii și ce avere au declarat. Trei dintre aceștia au fost fie exponenți de bază ai unui partid (Vladimir Țurcan), fie au candidat din partea unui partid (Domnica Manole, Nicolae Roșca).

Vladimir Țurcan - socialistul ajuns președinte al CC

Președintele Curții Constituționale

Desemnat din partea Parlamentului

Vladimir Țurcan este unul dintre cei mai longevivi oameni din Parlament, fiind deputat PCRM din anul 2001. Acesta a făcut o întrerupere de trei ani, în anii 2003-2005, atunci când a fost ambasador în Federația Rusă. Potrivit Anticorupție.md, Țurcan s-a manifestat deseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Moscova. Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne. Din anul 2014 este deputat în Parlament, pe lista Partidului Socialiștilor. 


Potrivit declarației de avere și interese personale din anul 2018, Țurcan a primit un salariu de aproape 172 de mii de lei de la Parlament. Acesta spune că familia sa are trei apartamente, o casă de locuit, câteva terenuri și un autoturism de model Lexus RX-200T fabricat în anul 2015 și cumpărat în anul 2016 cu 10 mii de euro.

În 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei. În 2016 Țurcan a investit 400 mii de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați, mai scrie Anticorupție.md.

Anticorupție mai scrie că Vladimir Țurcan a fost generos atât cu Partidul Comuniștilor din care a făcut parte, cât și cu Partidul Socialiștilor. Pentru referendumul din 2017 a donat 23 de mii de lei din salariu. Vladimir Țurcan a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale. În 2015 a alocat la partid 50.500, iar ulterior, a mai donat 49.000 de lei. El a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale, sumă aproape echivalentă cu pensia anuală.

Liuba Șova - adjuncta președintelui CC

Desemnată din partea Guvernului

Va exercita funcţiile preşedintelui CC în absenţa acestuia

Liuba Șova este magistru în drept și lector superior universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Între anii 2005-2007 Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș.


Aceasta nu a deținut, până acum, funcții publice, respectiv, nu a depus niciodată declarații de avere. Contactată de ZdG, Șova a precizat că deține două apartamente cu două odăi în Chișinău, dar nu are autoturism personal.

Domnica Manole - judecătoarea anti-sistem, candidata PPDA la parlamentare

Desemnată din partea Parlamentului

În perioada 1990-2004, Domnica Manole a fost judecător la Judecătoria Ciocana din Chișinău. Din 2004 și până în 2017 a fost judecător în Colegiul Civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Chisinău, când Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție. Manole a declarat că decizia a fost una politică.

La 8 iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” din aprilie 2016.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Domnica Manole s-a numărat printre candidații incluși pe lista electorală a Blocului ACUM. Aceasta a candidat pe circumscripția nr. 40.


Domnica Manole este absolventa Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Nicolae Roșca - doctor în drept

Desemnat din partea Guvernului

În perioada 1992-2012, Nicolae Roșca a activat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Totodată, a fost lector în cadrul Centrului de instruire a judecătorilor și a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Pe parcursul activității sale a participat la elaborarea și expertiza mai multor proiecte de legi. Nicolae Roșca este autor de manuale de specialitate, doctor în drept și conferențiar universitar.

Nicolae Roșca nu a deținut funcții publice până acum, dar s-a implicat în politică, fiind membru al Partidului „Acțiune și Solidaritate”. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului ACUM, însă nu a obținut un fotoliu de parlamentar. Maia Sandu a negat faptul că Nicolae Roșca ar fi fost cumva privilegiat la numirea în funcția de judecător al CC și a spus că acesta își sistează activitatea la PAS.


Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, România, și a susținut teza de magistru și teza de doctor în drept la USM.

În declarația de avere și interese personale, Nicolae Roșca a indicat un venit de 263 de mii de lei din salariul de conferențiar universitar la USM, ridicat pe parcursul anilor 2017-2018, scrie Ziarul de Gardă. Familia Roșca deține un teren de 9 ari, un apartament și un automobil Toyota Corolla fabricat în 2010 și cumpărat în același an cu 13 mii de euro. 

Serghei Țurcan - de la CSM la CC

Desemnat din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Segrhei Țurcan este lector universitar și membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În trecut a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor și a făcut parte din Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor din subordinea CSM.


Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Serghei Țurcan a ridicat, în 2018, un salariu de aproape 161 de mii de lei de la CSM. În același an, în familia Țurcan au mai intrat peste 303 mii de lei.

Peste 130 de mii de lei lei Serghei Țurcan i-a obținut din activitatea didactică.

Familia Țurcan declaraă în proprietate două apartamente de 54 și, respectiv, 35 de metri pătrați, dar și un automobil Toyota Prius produs în 2012 și cumpărat în 2017 contra sumei declarate de 70 de mii de lei.

Familia noului judecător al CC are circa 70 de mii de lei și aproximativ 3 mii 400 de euro în conturile bancare.

Eduard Ababei - avere consistentă și sute de terenuri agricole

Desemnat din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Eduard Ababei este avocat și a fost vicepreședinte și președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al Curții de Apel Bălți. În perioada 2013-2016 a fost președinte al Consiliului Institutului Național al Justiției. Ababei a activat și ca membru al Comisiei de licențiere a activității notariale a Ministerului Justiției.

În 2018, împreună cu soția sa, Eduard Ababei a făcut aproape două milioane de lei în calitatea de avocat la BAA „Eduard și Lilia Ababei”.

Potrivit declarației de avere și interese personale, familia Ababei are în proprietate sute de terenuri agricole, cumpărate din 2018.

Familia noului magistrat al CEC are în proprietate două apartamente, o casă de locuit și un spațiu comercial, ultimul - cu o suprafață de 55 de metri pătrați. Apartamentele au o suprafață de 54 și, respectiv, 47 de metri pătrați. Cel mai spațios imobil este casa de locuit, care are 120 de metri pătrați.

Familia Ababei declară un automobil Volvo XC 90 cumpărat din salon în 2017 contra sumei de 45 de mii 300 de euro, dar și un Renault Koleos din 2008, achiziționat în 2009.

În conturile bancare, familia Ababei deține peste un milion și jumătate de lei.


În 2018, Eduard Ababei a mai obținut venituri din locațiune (360 de mii de lei), din arenda terenurilor agricole (aproape 21 de mii de lei) și circa 157 de mii de lei din pensie.

Citește și: Vladimir Țurcan, despre numirea sa la Curtea Constituțională: „Însăși noțiunea de concurs nu contează”

Sandu, despre numirea lui Țurcan în fruntea CC: „Este un lucru grav. Avem motive să presupunem că votul a fost viciat”

Precizăm că, potrivit legii, Curtea Constituțională este formată din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Exercițiu teoretic: Ce se întâmplă cu alegerile de la Bălți, dacă Tauber este exclusă din cursă. Răspunsul lui Postică

Exercițiu teoretic: Ce se întâmplă cu alegerile de la Bălți, dacă Tauber este exclusă din cursă. Răspunsul lui Postică

Depresie, nu impresie. Boala tăcută care nu poate fi tratată cu un simplu „nu fi trist”

Depresie, nu impresie. Boala tăcută care nu poate fi tratată cu un simplu „nu fi trist”

Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Tauber împotriva deciziei CEC

Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Tauber împotriva deciziei CEC

Advertoriale
Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, despre scandalul în care a fost implicată Avocata Poporului: „Răspunsurile doamnei Moloșag nu au fost convingătoare”
 • 2
  După ce a rupt-o, a primit alta nouă. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a primit în dar harta României Mari (FOCUS)
 • 3
  Bugetul de stat a ratat încasări de 4,66 miliarde de lei la importul de automobile
 • 4
  Gazprom a preluat controlul reţelei sociale VKontakte, „Facebook-ul rusesc”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.