Cât de real e ca Aeroportul Chișinău să se întoarcă în proprietatea statului? Brînzan: Ar putea dura ani de zile, cu prețuri enorme

Cât de real e ca Aeroportul Chișinău să se întoarcă în proprietatea statului? Brînzan: Ar putea dura ani de zile, cu prețuri enorme

Întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului e o procedură complicată care poate dura ani de zile, afirmă ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan. Potrivit oficialului, pentru rezilierea contractului de concesionare e necesar de demonstrat existența unei intenții frauduloase la semnarea actului.

„Procedura poate dura ani de zile și judecate. Cât statul se va judeca ca să repare frauda, cei care au adjudecat aeroportul vor continua să facă bani”, consideră Brînzan.

Bazându-se pe experiența proprie, ministrul a spus rezilierea unui asemenea contract s-ar face cu „prețuri mari”.

„Asta înseamnă avocați angajați cu onorariu de la 300 la 3000 de euro pe oră. Pentru a rezilia un asemenea contract (nu sunt jurist, doar din experiență) ar fi necesar de demonstrat existența unei intenții frauduloase care a stat la baza contractului. Noi știm că ea a fost, dar ea trebuie demonstrată. Există standarde, iar în SUA ele sunt foarte riguroase. Să demonstrezi că frauda a avut loc la semnarea contractului, după standardele SUA, e foarte greu”, a mai punctat Brânzan.

Amintim că astăzi ministrul a pomenit că statul nu poate interveni în niciun mod legal în tranzacția de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău, realizată între Avia Invest și NR Investment Ltd. Unica posibilitate a statului de a participa la „viața” Aeroportului ar fi să se așeze cu investitorii la masa de negocieri și să discute anumite condiții de concesionare în favoarea statului.

La scurt timp după numirea sa în funcție, Brînzan a subliniat că e important ca statul să preia aeroportul dacă se vor constata mari încălcări în contractul de concesionare. „Ilanii vin și se duc, dar aeroportul rămâne. Dacă se va dovedi că au fost ilegalități, atunci vom întoarce în proprietatea statului”, reiterează Brînzan.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.