Un an de la expulzarea profesorilor turci. Liceul „Orizont”: „Puterile negre au răpit șapte persoane, un act monstruos”

Un an de la expulzarea profesorilor turci. Liceul „Orizont”: „Puterile negre au răpit șapte persoane, un act monstruos”

La un an de când Serviciul de Informații și Securitate a reținut și, ulterior, a expulzat mai mulți profesori de origine turcă de la liceul „Orizont”, școala a venit cu un mesaj însoțit de o imagine de doliu. În mesajul publicat din numele liceului scrie că echipa școlii „nu va mai fi niciodată ca până la 6 septembrie 2018”. Ei califică reținerea și expulzarea drept o răpire și amintesc că mai mulți angajați ai școlii erau solicitanți de azil.

„Acum un an, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor. Act, care a șocat întreaga societate din țara și a creat o rezonanță în comunitatea internațională. După aceasta totul s-a schimbat, opiniile, gândurile, planurile, destinele unor familii direct afectați de această crimă. Noi, deja, niciodată nu vom fi așa cum am fost până la 6 septembrie 2018. „Puterile negre” au răpit din societatea moldovenească șapte persoane, șapte pedagogi. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată. Un act incredibil de insolent și monstruos”, scrie pe pagina liceului.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fliceulteoreticorizont%2Fposts%2F2039003899534533&width=500

„Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă. (...) Acești oameni au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali. Astazi, exact la un an de la acest eveniment tragic suntem convinși că aceste persoane inocente, care au suferit doar din cauza că au avut o viziune și nu s-au supus regimului Erdogan, nu a fost un sacrificiu zadarnic”, mai puntează liceul.

Amintim că joi, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a declarat că decizia de expulzare a cetățenilor turci, la începutul lunii septembrie 2018, ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cu încălcarea mai multor prevederi legale. Acțiunile ar fi fost coordonate de Partidul Democrat. Acesta a prezentat un raport personal cu privire la acest caz, bazat pe informațiile primite de la SIS și pe audierile care au avut loc în comisie.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis astăzi o hotărâre cu privire la cetățenii turci expulzați din R. Moldova în septembrie 2018. Curtea a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și la dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat curții câre 25.000 de euro.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.