Cazul profesorilor turci: Un ex-director adjunct al SIS reținut, iar șefei Biroului Migrație și Azil i s-a interzis să părăsească țara

Cazul profesorilor turci: Un ex-director adjunct al SIS reținut, iar șefei Biroului Migrație și Azil i s-a interzis să părăsească țara

Unul dintre ex-vicedirectorii SIS a fost reținut și pus sub învinuire, iar directoarea Biroului Migrație și Azil - pusă sub învinuire și înaintat demers privind suspendarea sa provizorie din funcție. Reținerile au loc în cazul îndepărtării profesorilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală. 

Potrivit acuzatorilor, drept temei a pornirii cauzei penale au fost anchetele și condamnarea Moldovei la CEDO pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.Sursele AGORA au confirmat că este vorba despre Alexandru Baltaga și Olga Poalelungi.Joi, lui Poalelungi i-a fost înaintată învinuirea pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara.Între timp Baltaga a fost reținut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.

Amintim că joi, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a declarat că decizia de expulzare a cetățenilor turci, la începutul lunii septembrie 2018, ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cu încălcarea mai multor prevederi legale. Acțiunile ar fi fost coordonate de Partidul Democrat. Acesta a prezentat un raport personal cu privire la acest caz, bazat pe informațiile primite de la SIS și pe audierile care au avut loc în comisie.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis astăzi o hotărâre cu privire la cetățenii turci expulzați din R. Moldova în septembrie 2018. Curtea a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și la dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat curții câte 25.000 de euro.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.