Șeful Parcului Urban de Autobuze din Chișinău: Costului unui bilet la autobuz ar trebui să fie de peste 10 lei

Șeful Parcului Urban de Autobuze din Chișinău: Costului unui bilet la autobuz ar trebui să fie de peste 10 lei

Costul real a unei călătorii cu autobuzul, în Capitală, ar trebui să fie de 10 lei și 51 de bani. Cel puțin asta spune directorul interimar al Parcului Urban de Autobuze din capitală, Vitalie Copaci. Până acum, chișinăuienii scoteau trei lei din buzunar pentru o călătorie, iar autoritățile acceptau plata în pofida pierderilor financiare. Totuși, pentru anul 2020, bugetul local nu va putea acoperi cheltuieli de aproape 17 mln de lei pentru același tarif, afirmă șeful Direcției management în transport al capitalei.

Actualmente, o călătorie cu autobuzul pe rutele din capitală constituie trei lei. Compensarea tarifului, ce ar trebui să fie de 10 lei și 51 de bani pentru un călător, se face din bugetul local, la care sunt adăugate veniturile Direcției transport provenite din alte activități cum ar fi publicitatea, darea în locațiune a unor încăperi, autobuze la comandă și venituri din reparația unor mijloace de transport. Din aceste surse, s-a obținut un venit de 3 milioane de lei în acest an. Totuși, majoritatea cheltuelilor se acoperă din vânzarea tichetelor.Vitalie Copaci afirmă că în prezent CMC nu are datorii în vederea compensării tarifului de călătorie, dar, pentru anul viitor, nu o să ajungă banii prevăzuți în buget pentru acestor costuri. Potrivit lui Copaci, este vorba de un neajuns de 17 milioane de lei. Responsabilul a calculat un venit total al direcției de 80,4 milioane de lei pentru acest an, dintre care 14,4 milioane sunt venituri din transportul călătorilor.AGORA amintește că ultimile 31 de autobuzede marca ISUZU, au fost achiziționate la începutul anului 2019 de Primăria Chișinăului. Licitația de cumpărare a fost câștigată printr-o licitație, de o companie offshore din regiunea separatistă Ciprul de Nord, iar costul acelor autobuze era de circa 80 de milioane de lei.Totodată, un studiu realizat de Primăria Mea, arată că fiecare al cincilea microbuz de linie din capitală nu corespunde cerințelor de transportare a pasagerilor, iar şoferii pun în pericol viaţa călătorilor. Saloanele ar fi murdare, distanța dintre scaune - prea mică și nu sunt adaptate persoanelor cu nevoi speciale, iar vehicolele sunt foarte vechi.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal