A cerut un milion, dar ar putea primi doar un sfert din acesta.  Instanța de judecată s-a expus asupra cazului șefului de catedră de la USMF, acuzat de hărțuire sexuală (DOC)

A cerut un milion, dar ar putea primi doar un sfert din acesta. Instanța de judecată s-a expus asupra cazului șefului de catedră de la USMF, acuzat de hărțuire sexuală (DOC)

După ce șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), Viorel Prisacari,  în urma apariției mai multor acuzații de abuz și hărțuire sexuală a acționat presupusele victime în instanța de judecată, pe 6 septembrie Judecătoria Chișinău (sediu Buiucani) a admis parțial cererea. Astfel, instanța a catalogat informațiile oferite presei de Aliona Năstas, Lidia Cracea și Vasile Sofronie drept defăimătoare.

Potrivit Hotărârii, pretinsele victime trebuie să dezmintă informațiile și să-i plătească lui Prisacari câte 30 000 de lei.

...

...

AGORA amintește că anterior, prin intermediul avocatului său, profesorul a expediat o scrisoare unei pretinse victime ale sale, Aliona Nastas, prin care îi solicită să dezmintă informația apărută, dar și să-i fie achitat un prejudiciu moral de un milion de lei.

Prisacari a fost acuzat de hărțuire sexuală. O asemenea plângere a fost expediată redacției AGORA și EA.md de către un asistent universitar. Acuzațiile au fost reiterate, ulterior, de o altă colegă de la aceeași catedră. Profesorul a negat acuzațiile și a spus că această campanie de denigrare ar fi fost pusă la cale de un prieten, care ar vrea să-i ia locul.

Recent, AGORA scria că unul dintre cele mai importante capitole ale Codului Muncii, cel care prevede principiile de bază ale raporturilor de muncă, va conține și o prevedere prin care va fi interzisă hărțuirea sexuală la job. Violența, agresiunea și hărțuirea sexuală va fi interzisă și prin Codul Educației. Mai nou, în documentul care reglementează învățământul moldovenesc va apărea și noțiunea de bullying (violența psihologică repetată).

Proiectul care este expus dezbaterilor publice propune completarea legislației cu prevederi în domeniul prevenirii și soluționării cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă nu doar în Codul Contravențional sau cel al Muncii, ci și în Legea Sindicatelor, Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Legea cu privire la avocatură și altele.

În plus, prin Codul Contravențional, vor fi supuși amenzilor cei care vor încălca noile prevederi. Persoanele fizice vor fi amendate de la 3000 de lei, iar persoanele juridice - până la 13.500 de lei.

Prin Codul Muncii va fi interzisă nu doar munca forțată și discriminarea, ci și hărțuirea sexuală la muncă. Angajatorii vor fi obligați să gândească un mecanism de soluționare a plângerilor cu referire la hărțuirea sexuală la locul de muncă. În plus, aceștia ar urma să organizeze sondaje anuale în rândul personalului, pentru a identifica cât de des au loc episoare de hărțuire sexuală, iar ulterior vor fi obligați să facă public raportul constatărilor pentru a combate fenomenul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.