
Discursul lui Cebotari înainte să rămână fără imunitate (VIDEO)
Înainte de a i se ridica imunitatea, democratul Vladimir Cebotari a vorbit de la tribuna centrală a Parlamentului despre învinuirile care i se aduc, Hotărârile Guvernului și ale Parlamentului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și despre presiunile ministrului de Interne, Andrei Năstase.„Știm că judecățile nu se facă în această sală. Eu nu am ce ascunde. Nu există niciun secret în dosar. L-am auzit pe Năstase cerând public acest lucru. Zilele acestea primeam foarte multe mesaje să plec din țară, mesaje care îmi spuneau ce urmează să se întâmple. Cunosc foarte bine că la indicația dlui Năstase s-au verificat 10 ani de zile din viața mea”, a declarat Cebotari.
・
Ce i se incriminează lui Cebotari
Subiectul care stă la baza solicitării procurorului general interimar ține de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit demersului procurorului, Cebotari ar fi comis abuz în serviciu.
„Limitele de concesionare au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern în 2013. Sunt decizii care nu le-am luat eu. Cine era membru de Guvern atunci? Maia Sandu nu a ridicat mâna atunci? Comisia (n. r. – din care a făcut parte Cebotari) a aprobat contractual de concesiune în forma negociată deja. Această licitație s-a petrecut în conformitate cu Regulamentul. Atât procurori, cât și alte persoane dețin informații despre cum s-au petrecut aceste evaluări. Cebotari Vladimir a atribuit cele mai mici note, acest lucru vorbește inclusiv despre intențiile lui Cebotari Vladimir. Chiar dacă comisia a identificat concesionarul, raportul a fost prezentat Guvernului, care în luna septembrie a continuat procedura. Guvernul a aprobabt ulterior și raportul și contractul. Parlamentul are cel puțin două Hotărâri în care se stabilește că nu au fost constatate devieri de la legislație. Un conținut similar se prevede și în decizia Curții Constituționale”, a declarat democratul.
Cebotari: Demersul procurorului, un joc politic
În discursul său, Vladimir Cebotari a ținut să precizeze că solicitarea procurorului nu este altceva decât un joc politic în context electoral.
„Eu înțeleg că nu vă convine să aveți concurenți electorali în campanie la locale. Vreți să le închideți gura și să-i puneți la răcoare. Tot ceea ce se petrece este clar că alegerile din capitală sunt fraudate. Stimați deputați, nu știu ce să vă cer, cum să votați, pentru că aveți predecizii. Eu am văzut cum ați tras cu ochiul în dosar. Dl Bolea, mai departe de pagina a treia nu s-a dus. Declarațiile dvs și acțiunile lui Năstase m-au făcut să rămân în politică, să lupt și să arăt oamenilor gafele pe care le faceți”, a mai adăugat Cebotari.
Funcțiile lui Cebotari în perioada 2011-2015
Din decembrie 2011 până în iunie 2013 a fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. Din iunie 2013 până în aprilie 2015 a exercitat funcţia de viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, concomitent, în perioada ianuarie 2014-iulie 2014 a fost preşedinte al consiliului de administrare al Î.S. „MoldATSA”. În aprilie 2015–iulie 2015 a fost director general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, iar la 30 iulie 2015 a fost învestit în funcţia de Ministru al Justiţiei al Republicii Moldova în Guvernul Streleţ.
Amintim că joi, 19 septembrie, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității deputaților Vladimir Cebotari (PDM) și Petru Jardan (Partidul Șor).
Luni, 16 septembrie, deputatele Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute de oamenii legii, după ce parlamentarii au votat ridicarea imunității celor două parlamentare. S-a întâmplat după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat în Parlament ridicarea imunității celor două. Ulterior, Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute pentru 72 de ore, iar Tauber a fost plasată în arest la domiciliu.