
La Filip - „mașină fără benzină”, la Sandu - „corabie cu șobolani la bord”. Competiția metaforelor despre țară, în rapoartele de 100 de zile ale celor doi premieri (FOCUS)
Corabie cu pânză rupte, fără merinde și cu un echipaj care chefuia. Așa a descris R. Moldova prim-ministra Maia Sandu, în raportul său de 100 de zile. Dacă pentru Sandu metaforele sunt o găselniță nouă, pentru ex-premierul Pavel Filip au fost o parte importantă din mai toate discursurile, inclusiv cel din 2016, la propriul raport de 100 de zile. AGORA a decis să compare cele două discursuri.
・
„În 8 iunie 2019, un val al istoriei ne-a aruncat pe o corabie în derivă ce plutea printre stânci, fără apă și merinde, gata, în orice clipă, să se scufunde. Cei câțiva saci cu merinde, și un butoi, pe jumătate cu vin, erau închise în cămară a cărei cheie fusese furată de șeful șobolanilor, care pusese stăpânire pe vas. Cârma era ruptă, ancora - pierdută și pânzele - sfâșiate de prea multă neîngrijire, în timp ce echipajul chefuia în beții nesfârșite. La bord erau milioane de oameni bolnavi, disperați și lipsiți de speranța de a vedea vreodată pământul pe această întindere de apă nesfârșită, în mijlocul furtunii. Ei bine, oameni buni, cam așa arăta situația descrisă succint prin această metaforă”, a citit Sandu, de la mica tribună.
Șefa Guvernului a spus că a povestit „povestea” pentru „a ne transpune în situația în care s-a pomenit când a preluat guvernarea”.
„Ceea ce am găsit pe corabie ne-a îngrizit. Sigur că pentru spectatorii care stau în fotoliul de cinematograf și privesc scenariul de film e ușor să emită judecăți despre calitatea filmărilor, a decorurilor, costumelor sau scenografiei. Pentru noi, lucrurile au fost mult mai complicate. Sigur că ne-a fi dorit să ne trezim pe un iaht perfect funcțional, cu cămara plină și rezervoarele pline, ca să pornim spre un viitor luminos. În schimb, în toiul furtunii am fost nevoiți să reparăm cârma, să coasem pânzele și să sudăm ancora. A trebuit apoi să alungăm șobolanii și să astupăm găurile”, a mai punctat ea.
Predecesorul lui Sandu, Pavel Filip, a folosit și el metafore în raportul său de 100 de zile.
„Acest guvern a venit în condiții de criză, dar a adus țara în stabilitate și o va duce, cu siguranță, spre destinație. Am preluat o mașină turată fără benzină, o reparăm, o vom aproviziona, o vom dota cu tot ce trebuie astfel încât să ajungem cu toții în siguranță la destinație, cea pe care cu toții v-o doriți, nu cea spre care au vrut, în ultimii ani, să vă ducă, fără să vă întrebe ce vă doriți cu adevărat”, a declarat Pavel Filip.
De menționat că luni, Filip a venit cu propriul raport de 100 de zile a Guvernului Sandu. Nici de acolo nu au lipsit comparațiile. „Au intrat în Justiție ca un elefant într-un magazin de bibelouri”, a spus fostul premier.