Au gestionat cazurile Braguța, Filat, Platon și Șor. Ce judecători se regăsesc pe lista celor 87 care au cerut revocarea membrilor CSM

Au gestionat cazurile Braguța, Filat, Platon și Șor. Ce judecători se regăsesc pe lista celor 87 care au cerut revocarea membrilor CSM

Magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau pentru că și-au ascuns averea se numără printre cei 87 de judecători care au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, în ședință extraordinară. Cererea judecătorilor a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost admisă de Curtea de Apel Chișinău și contestată de CSM.

În lista celor 87 de magistrați, care cheamă judecătorii la ședința extraordinară, este magistratul care l-a condamnat „la libertate” pe Ilan Șor, cel care a dispus arestarea ex-premierului Vlad Filat și cea care a judecat dosarul Domnicăi Manole. Tot printre semnatari l-am indentificat pe judecătorul care s-a ocupat de cazul omului de afaceri Veaceslav Platon, dar și judecătoarea care a dat câștig de cauză doctoriței Ala Valenga de la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din Chișinău.

...

Acum aproximativ doi ani, magistratul Andrei Neculcea a pronunțat sentința în dosarul Ilan Șor, având doar doi ani experință în meseria de judecător. Neculcea a fost numit judecător prin decretul ex-președintelui Nicolae Timofti din iulie 2015, la scurt timp după ce a renunțat la funcția de procuror al secției judiciar-penale din cadrul Direcției Judiciare a Procuraturii Generale.

Magistratul de la Judecătoria Chișinău, Andrei Neculcea, a făcut parte și din completul de judecători care l-au condamnat pe fostul premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare.

Au pronunțat decizii de rezonanță

După aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Dosarul lui Ilan Șor a fost transmis în gestiunea a trei judecători ai Curții de Apel Cahul, printre care sunt Evghenii Dvurecenschi și Vitalie Movilă, care au semnat pentru demiterea membrilor CSM în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. Vitalie Movilă este președinte al completului de judecată.

Printre semnatarii cererii de convocare a Adunării, l-am găsit pe magistratul Ghenadie Pavliuc care a decis, în anul 2015, arestarea pentru 30 de zile a fostului premier Vlad Filat. Judecătorul a recunoscut în fața membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că ar avea grade de rudenie îndepărtate cu democratul Marian Lupu pe linia soției.

Irina Păduraru este una dintre cei trei magistrați care judeca în anul 2018 dosarul Domnica Manole, în prima instanță de judecată. Irina Păduraru ocupă fotoliul de judecător din martie 2017, după ce în 2015 a absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător.

A dat câștig de cauză medicului bătut

Altă judecătoare este Tatiana Avasiloaie care a dat câștig de cauză doctoriței Ala Valenga de la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din Chișinău, care a fost agresată în martie 2018 în timp ce se afla la locul de muncă. Potrivit deciziei emise pe 2 noiembrie 2018 de judecătoarea Tatiana Avasiloaie, Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 va trebui să îi achite doctoriței prejudiciu moral, dar și o indemnizație unică pentru pierderea temporară a capacității de muncă.

Lista continuă cu judecătorul Vitalie Budeci care a făcut parte din completul de judecată de la Judecătoria Chișinău, care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. Ziarul de Gardă scrie că Vitalie Budeci, judecător raportor în dosarul Platon (cel care a citit sentinţa), este judecător din anul 2015. Anterior, din anul 2008, a practicat avocatura.

Alt judecător este Igor Bațalai. Acesta a admis demersul procurorului și a dispus internarea lui Andrei Braguța în Spitalul de Psihiatrie începând cu 23 august 2017 și până la data de 22 septembrie ora 10.00, a scris Ziarul de Gardă. În 2017, în Penitenciarul nr. 16 a decedat Andrei Braguța, un tânăr care a fost reținut de agenții de patrulare pentru depășirea limitei de viteză. Braguța a fost ținut în Izolatorul din Chișinău, unde a fost bătut. Cazul tânărului a trezit indignarea și nemulțumirea societății față de modul în care sunt tratați deținuții în Republica Moldova.

Nu și-au declarat averea

Printre cei 87 de magistrați există persoane care au fost cercetate penal pentru nedeclararea averii, au legalizat apartamente la prețuri mici sau au fost în conflict de interese. Judecătoarea Maria Tertea a fost urmărită penal în 2017, fiind suspectată că și-a ascuns averea.

Serghei Papuha este cunoscut prin faptul că a înstrăinat apartamente noi, obținute la prețuri mici, scrie Moldova Curată. În 2016 Serghei Papuha a figurat în cinci proceduri disciplinare, fiind judecătorul care, conform raportului anual al Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM, are cele mai multe „păcate”. Încălcările pentru care judecătorul a fost cercetat disciplinar sunt diverse. Majoritatea dintre ele au însă la bază plângeri ale părților din dosarele pe care acesta le-a avut în gestiune.

În conflict de interese s-a aflat judecătorul Corneliu Guzun. Acesta a ajuns vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, fiind finul de cununie al unui magistrat la Curtea Supremă de Justiție, informează Anticorupție.md. Ultimul a recunoscut că este nașul de cununie al lui Corneliu Guzun, dar a infirmat orice implicare în cariera finului său.

Precizăm că unul dintre cele mai importante puncte din agenda adunării extraordinare va fi ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi membrilor supleanţi ai CSM, aleși de către adunare.

La această decizie s-a ajuns după ce un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea adunării. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019 Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea și s-a precizat că CSM are termen începând de astăzi, 24 septembrie, să stabilească data convocării Adunării Generale a Judecătorilor. În caz contrar, se va aplica o amendă de constrângere sau instanța va emite un act administrativ individual.

CSM a refuzat repetat, iar membrii CSM au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară, să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.