CSJ a respins recursul și cererea CSM. Adunarea Generală a Judecătorilor urmează a fi convocată

CSJ a respins recursul și cererea CSM. Adunarea Generală a Judecătorilor urmează a fi convocată

Adunarea Generală a Judecătorilor urmează, totuși, să fie convocată în ședință extraordinară. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a refuzat să execute hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău și să convoace întrunirea. Potrivit deciziei instanței de apel, ședința urma să aibă loc pe 27 septembrie, cu începere la ora 10:00.

Potrivit deciziei CSJ din 26 septembrie, s-a respins atât recursul CSM, cât și cererea de suspendare a executării hotărârii CA din 20 septembrie. Decizia este irevocabilă.

„Dat fiind că recursul este neîntemeiat şi urmează a fi respins, respectiv, fără o motivare suplimentară, se impune şi respingerea cererii de suspendare. Mai mult, solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii în partea suspendării executării hotărârii contestate nici nu a fost argumentată, motivată”, se arată în hotărâre.

Publicitate

„Comportamentul Curții de Apel Chișinău și a CSJ, depotrivă cu comportamentul CSM, m-a dat peste cap. CSM refuză organizarea Adunării Generale (AG) în stil sovietic! CA Chișinău obligă CSM să convoace AG, iar după refuzul CSM o convocă singură (pentru așa ceva unii judecători s-au pomenit cu dosare penale, acuzați de substituirea organelor administrative), iar CSJ menține ultima hotărâre (chiar dacă anterior urla la judecători că așa ceva nu se poate). Trebuie sa pun o virgula aici, se pare ca hotărârea CSJ a fost luată cu 3 la 2, iar printre cei 3 este un judecător rechemat din concediu (e o coincidență bineînțeles)”, a scris președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea pe Facebook.

Decizia CSJ a fost luată la scurt timp după anunțul CSM că se va adresa la CSJ și după refuzul repetat de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.

Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal