Potrivit deciziei CSJ din 26 septembrie, s-a respins atât recursul CSM, cât și cererea de suspendare a executării hotărârii CA din 20 septembrie. Decizia este irevocabilă.
„Dat fiind că recursul este neîntemeiat şi urmează a fi respins, respectiv, fără o motivare suplimentară, se impune şi respingerea cererii de suspendare. Mai mult, solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii în partea suspendării executării hotărârii contestate nici nu a fost argumentată, motivată”, se arată în hotărâre.
„Comportamentul Curții de Apel Chișinău și a CSJ, depotrivă cu comportamentul CSM, m-a dat peste cap. CSM refuză organizarea Adunării Generale (AG) în stil sovietic! CA Chișinău obligă CSM să convoace AG, iar după refuzul CSM o convocă singură (pentru așa ceva unii judecători s-au pomenit cu dosare penale, acuzați de substituirea organelor administrative), iar CSJ menține ultima hotărâre (chiar dacă anterior urla la judecători că așa ceva nu se poate). Trebuie sa pun o virgula aici, se pare ca hotărârea CSJ a fost luată cu 3 la 2, iar printre cei 3 este un judecător rechemat din concediu (e o coincidență bineînțeles)”, a scris președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea pe Facebook.
Decizia CSJ a fost luată la scurt timp după anunțul CSM că se va adresa la CSJ și după refuzul repetat de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor.
Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.
Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.
CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.
Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.