Președintele CSM nu recunoaște rezultatele Adunării Generale a Judecătorilor: „Luni vom merge la muncă”

Președintele CSM nu recunoaște rezultatele Adunării Generale a Judecătorilor: „Luni vom merge la muncă”

Deși Adunarea Generală a Judecătorilor a decis, vineri, prin vot, demiterea a șapte judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, președintele CSM, Dorel Musteață spune că Consiliul nu recunoaște decizia și va activa așa cum a făcut-o și până acum. Musteață a declarat pentru TV8 că nu recunoaște legalitatea organizării Adunării și nici deciziile luate în cadrul acesteia.

„N-am recunoscut-o legitimitatea Adunării, de aceasta, nici nu ne-am prezentat la Adunare. Respectiv, nici rezultatele Adunării nu le considerăm legale. Luni ne prezentăm la serviciu și activăm în regim normal cum am activat și anterior”, a declarat președintele CSM.

Vineri a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor. Ședința a avut loc în lipsă de cvorum pentru a vota subiectele de pe ordinea de zi. În cadrul reuniunii au fost demiși cei șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au fost delegați de judecători pe 20 octombrie 2017, inclusiv a președintelui CSM, Dorel Musteață.

Publicitate

Joi dimineața, prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj „de alarmă” în pragul convocării Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară,. Prim-ministra a apelat la judecători să fie corecți și să ia decizia de „a se curăța de neghină”. Șefa Cabinetului de Miniștri a subliniat că nu are nimic împotriva convocării adunării și a demiterii actualilor membri CSM. Totuși, ea consideră că adunarea ar fi fost convocată de magistrații deranjați de reformele în sistem, iar blocarea activității CSM ar duce la imposibilitatea derulării reformei justiției.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.

Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal