
Ministra Justiției cere demisia lui Dumitru Țîra din Consiliul de Integritate. Țîra: „E o modalitate sau tentativă de intimidare”
Ministerul Justiției cere ca un membru din Consiliul de Integritate al ANI să se retragă din funcție, pe motiv că este candidat la alegerile locale. Vorbim despre membrul în Consiliu Dumitru Țîra, care este înregistrat în calitate de candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.
・
Într-o scrisoare adresată lui Dumitru Țîra, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a menționat că, potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) lit. h) și alin. 6 din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, poate fi numită în funcția de membru al Consiliului de Integritate persoana care nu este și nu a fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică, iar membrii Consiliului au obligația ca în exercitarea atribuțiilor ce le revin să se abțină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității și să nu favorizeze vreun partid politic.
În scrisoare, ministrul Justiției i-a solicitat lui Dumitru Țîra să acționeze corespunzător prevederilor legale și să se retragă din componența Consiliului de Integritate, relatează bizlaw.md.
La rândul său, Dumitru Țîra, a transmis un răspuns în adresa ministerului în care a indicat nu este obligat să demisioneze, întrucât solicitarea nu este una legală și motivată. Dumitru Țîra a expus motivele pentru care a decis să candideze și a precizat că mereu a fost apolitic, nu a fost și nici nu este membru de partid. Dumitru Țîra a indicat că înaintarea sa de către un partid politic a fost făcută din simplul motiv că nu avut suficient timp la dispoziție pentru a colecta semnăturile necesare. La fel, Dumitru Țîra a menționat că primul gând pe care l-a avut atunci când a primit scrisoarea de la minister a fost că solicitarea e modalitate sau tentativă de intimidare.
La fel, potrivit sursei citate, în răspunsul adresat ministrului Justiției, Dumitru Țîra a menționat că prevederile Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, invocate de către ministrul Justiției, nu constituie o circumstanță legală pentru retragerea din Consiliu, întrucât art. 12 alin (3) lit. h) nu concluzionează obligația legală de a demisiona.
Dumitru Țîra a mai precizat că nu intenționează să demisioneze, însă dacă se va insista că încalcă normele de etică sau morale, atunci va demisiona.
„Desigur, Ministerul ar putea interpreta în felul sau interesul său legea (ceea ce ar fi contrar principiilor Statului și Dreptului), sau ar putea solicita comisiei parlamentare de specialitate să dea o interpretare a articolului la care faceți referință și ulterior să acționeze corespunzător. Cu toate acestea, dacă dumneavoastră, Ministerul sau eventual altă instituție de stat de rang înaltă, consideră că eu încalc vreo normă etică, morală sau de alt ordin prin exercitarea exemplară a atribuțiilor mele de membru al Consiliului, vă rog să-mi comunicați printr-un demers suplimentar și eu voi demisiona”, se menționează în răspunsul lui Dumitru Țîra.
Dumitru Țîra este membru în Consiliul de Integritate din 2016, din partea societății civile.