
Majorări de salarii și indemnizații. Maia Sandu a anunțat propunerile Guvernului pentru bugetul lui 2020: „Țintim oamenii cu venituri mici”
Bugetul de stat pentru anul 2020 se va numi „bugetul solidarității”. Și asta pentru că, spune Maia Sandu, Guvernul va propune majorarea de salarii și plăți sociale, în special pentru păturile social vulnerabile. Potrivit șefei Executivului, ținta bugetului pentru anul viitor vor fi cetățenii cu venituri mici. Totodată, administrația publică locală va beneficia de venituri mai mari, iar învățătorii și educatorii vor avea salarii majorate.
・
„Țintim oamenii care au venituri mici”
Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, Guvernul vrea să se solidarizeze cu oamenii care au venituri mici.
„În contexul programului de ajutor pentru perioada rece a anului, propunem în bugetul pentru 2020 creșterea indemnizației de la 350 la 500 lei pe lună. Propunem să majorăm numărul beneficiarilor acestei indemnizații.
Venim cu un program nou pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 1500 de lei pe lună. Propunem o alocație pentru energia electrică, care să acopere parțial cheltuielile pentru consumul de energie electrică. Ne propunem să acoper un număr de 400 de mii de pensionari. Din păcate, atât de mulți oameni au pensia mai mică de pragul de 1.500 de lei.
Propunem să majorăm puțin indemnizația pentru veteranii războiului de pe Nistru, de la 100 la 300 lei pe lună.
„Mai multe venituri pentru administrația publică locală”
Guvernul Sandu vrea să lase mai multe venituri la nivelul administrației publice locale.
„Din impozitele de pe venitul persoanelor fizice, să rămână 100% pentru dezvoltarea localităților rurale, și 50% la localitățile urbane, ca să păstrăm independența lor. Pe alocuri vom compensa, în cazul unor localități”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.
Vezi și: Reacția prim-ministrei la inițiativa democraților de a demite Guvernul
Creșteri salariale pentru anumiți bugetari
Potrivit Maiei Sandu, anumite categorii de bugetari vor beneficia, în 2020, de creșteri salariale de la 6 la 10%.
„Venim cu anumite măsuri care să corecteze legea salarizării, pentru că ea a defavorizat anumite categorii de oameni. De exemplu, creștem clasa de salarizare pentru învățători și educatori. Îi aducem la nivelul clasei de salarizare pentru profesori. Mai sunt câteva categorii de bugetari care lucrează în penitenciare, angajați ai Ministerului de Interne, angajați ai Ministerului Apărării care au fost defavorizați când s-au făcut schimbări în legea salarizării”, a declarat șefa Guvernului.
De unde se vor lua bani pentru majorări?
Întrebată de unde vin resursele financiare pentru majorările enumerate, Maia Sandu a făcut referire la economicii și optimizări din cadrul unor instituții de stat.
„Facem economii unde se poate. Luăm de la tot felul de instituții publice care și-au făcut planuri să cumpere una-alta. Le spunem să mai aștepte cu lucruri care nu-s atât de necesare. Instituțiilor li s-a cerut să revadă bugetul și să economisească acolo unde nu e absolut necesar”, a explicat co-președinta blocului politic ACUM.