Șapte propuneri pentru ușurarea activității mediului de afaceri. Doi deputați din Parlament au creat un proiect în acest sens

Șapte propuneri pentru ușurarea activității mediului de afaceri. Doi deputați din Parlament au creat un proiect în acest sens

Acceptarea cecurilor emise de aparatele de casă în calitate de documente contabile, simplificarea regimului fiscal pentru liberii profesioniști, transparentizarea normelor de creditare. Sunt doar câteva dintre schimbările de care ar putea beneficia în curând mediul de afaceri din țara noastră. Deputații blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun, au elaborat o listă formată din șapte puncte care conțin o serie de pași care ar trebui să fie făcuți pentru ca agenții economici din țara noastră să aibă o activitate mai ușoară.

1. Acceptarea cecurilor emise de mașinile de casă, în calitate de documente confirmative, contabile.

„De multe ori agenții economici au nevoie să facă anumite cumpărături de mică valoare, cum ar fi becurile sau produse de birotică și sunt nevoiți să întocmească facturi fiscale semnate de ambele părți. Noi propunem ca acele cecuri care sunt eliberate la magazine să fie acceptate ca dovezi contabile. Vor fi acceptate cecurile cu o valoare nu mai mare de 1000 de lei, iar suma lor nu poate depăși 1% din venitul anual al agentului economic”, spun autorii proiectului.

2. Excluderea sintagmei loc de ștampilă din facturile fiscare

Deși legea nu mai obligă pe nimeni să aplice aceste ștampile, încă se insită pe ele. Această prevedere vine să le amintească întrerpinzătorilor că ștampila nu este necesară.

3. Acceptarea ca facturile fiscale care sunt semnate și scanate, să fie trimise pe e-mail

„Noi încurajăm agenții economici să treacă la e-facturi. Această prevedere le va permite să trimită factura fiscală scanată pe e-mail. Procedura va fi valabilă pentru agenții economici care plătesc TVA, restul agenților economici vor fi obligați să aplice semnătura electronică”, susțin inițiatorii documentului.

4. Regim fiscal unificat și simplificat pentru liberii profesioniști

„Există mulți antreprenori care ezită să intre în legalitate din cauza taxelor mari și prevederilor birocratice. Noi ajutăm regimul fiscal existent și le oferim șansa să activeze lgale. Vor plăti o taxă unică de impozit de 12%. Liberii profesioniști din domeniul IT vor avea posibilitatea să activeze în baza parcului IT și vor beneficia de un impozit mai mic de 7%”, a spus deputatul Radu Marian.

5. Mișcorarea numărului de rapoarte care trebuie să fie depuse de SRL

„Acum SRL-uril trebuie să depună până în 20 de rapoarte. Noi propunem să instituitm raportul unic care să fie trimise odată pe an. Aceste prevederi se referă la SRL-urile noi create, timp de 3 ani de la înființare”.

6. Transparentizarea normelor de creditare

De multe ori băncile aplică comisioane ascunse, sau forțează antreprenorii să ia credit în bază de persoană fizică. Noi propunem ca legea creditării pentru consumatori să fie aplicată și pentru SRL-uri. Toate normele de transparență aplicate consumatorilor simpli să fie aplicată și antrepenorilor.

7. Simplificarea modului de utilizarea a facturilor electronice.

Prin posibilitatea de eliberare a acestei facturi cu 3 zile până la procurarea unor mărfuri, iar în cazul serviciilor la 10 zile după procurarea mărfurilor. Asta le va oferi mai multă flexibilitate multor antreprenori și agenți economici care tranzacționează produse ușor alterabile.

AGORA amintește că Guvernul a aprobat o serie de modificări fiscale, printre care revenirea la cota TVA de 20%, criticate de mediul de afaceri și de opoziția parlamentară.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.