Moțiunea uitată. Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședință pentru a chema la raport Guvernul Sandu, la solicitarea PDM

Moțiunea uitată. Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședință pentru a chema la raport Guvernul Sandu, la solicitarea PDM

Febra alegerilor pare să fi știrbit din importanța unei moțiuni de cenzură contra Guvernului Sandu, înregistrată de PDM încă pe 17 octombrie. Ceea ce părea a fi un exercițiu pregătit de PD „timp de câteva săptămâni”, cum spunea Andrian Candu, nu a mai ajuns să fie supus votului. Din ziua înregistrării moțiunii, Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședință, deși regulamentul Legislativului obligă deputații să dezbată moțiunea la o săptămână de la înregistrare. Mai mult, se pare că și democrații nu se grăbesc. 

Pe 17 octombrie, 26 de democrați au cerut ca Guvernul Sandu să iasă la raport. „Guvernul ar trebui să aibă un program de guvernare, dar acest guvern nu are program, ci o exprimare de intenție”, a declarat Andrian Candu în plen.

Democrații au cerut ca Executivul să iasă la raport cu privire la domeniul economic și social, iar ulterior au declarat că vor mai propune și alte moțiuni simple pe diverse domenii.

După ce a fost depus, documentul urma să fie examinat de secția juridică. În cazul unui aviz pozitiv, inițiativa urma să fie examinată peste o săptămână, în prezența Cabinetului de miniștri și după un raport al șefei Executivului.

În trei zile, însă, avea loc primul tur al alegerilor generale locale. În joia și vinerea care a urmat, Parlamentul nu s-a întrunit în ședință. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a plecat la Strasbourg, la Conferința Europeană a Președinților de Parlamente.

AGORA a apelat la șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, pentru a afla când va fi dezbătută moțiunea. „Moțiunea a fost înregistrată și urmează a fi dezbătută la următoarea ședință, indiferent când va fi aceasta”, ne-a spus Creangă. Totuși, conform regulamentului Parlamentului, o moțiune se dezbate exact peste o săptămână după ce a fost înregistrată.

La două săptămâni distanță, nici democrații nu mai par la fel de determinați să asculte raportul Guvernului.

„Moțiunea trebuia discutată la prima ședință după înregistrare. (...) Noi avem certitudinea că această moțiune nu va trece. Noi nu ne-am propus ca scop să dăm jos acest Guvern. Noi am avut mai multe interpelări. Spre exemplu în adresa ministrului Economiei. A refuzat de fiecare data să vină. Atunci moțiunea de cenzură este și un instrument politic de responsabilizare a Guvernului”, a spus liderul PDM, Pavel Filip, la o emisiunea la TVR Moldova, pe 29 octombrie.

Am solicitat opinia directorului executiv la Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, pentru a afla de ce s-ar putea tărăgăna dezbaterea moțiunii.

„Am vorbit și eu cu câțiva deputați și nu am găsit nici eu răspuns la întrebarea de ce Parlamentul nu s-a întrunit să discute moțiunea. În schimb sunt și alte stranietăți: pe de o parte, democrații spun că ar fi dispuși să facă coaliție cu ACUM în raioane, în situația când PD a pornit o moțiune de cenzură. Trebuiau și ei să se determine: demolează Guvernul sau vor să se împrietenească cu această coaliție la nivel local. Sigur, președinta Parlamentului trebuia să convoace ședința pentru a respecta prevederile legii. E tare straniu”, ne-a spus expertul Igor Boțan.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 26 de deputaţi. Fracțiunea PDM numără în prezent 29 de membri. Trei dintre aceștia, însă, nu au fost nici la o ședință a Parlamentului de la formarea noii majorități. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Constantin Botnari și Vladimir Andronachi. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi. Cu alte cuvinte, democrații au nevoie de încă 25 de voturi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.