Igor Dodon, despre potențialele alegeri anticipate. Când ar putea fi organizat scrutinul și ce sistem de vot vom avea la alegerile viitoare

Igor Dodon, despre potențialele alegeri anticipate. Când ar putea fi organizat scrutinul și ce sistem de vot vom avea la alegerile viitoare

Deși nu-și dorește alegeri anticipate, șeful statului a vorbit despre data potențialului scrutin, dar și despre sistemul conform căruia va fi organizat exercițiul democratic. În cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova, Igor Dodon a precizat că moldovenii au obosit de campanii electorale, iar în cazul în care socialiștii nu vor găsi un numitor comun cu blocul ACUM, cel mai probabil alegerile parlamentare vor fi organizate în toamna anului viitor, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

„Două campanii electorale de-a lungul unui singur an e prea mult. Chiar dacă părțile nu se vor înțelege, alegerile parlamentare cel mai bine să fie organizate odată cu cele prezidențiale, ca să nu-i batem pe oameni la cap și să nu cheltuim”, a declarat președintele Republicii Moldova.Totodată, Dodon a subliniat că scrutinul va fi organizat conform sistemului proporțional de vot:

„Alegerile trebuie să fie organizate conform sistemului proporțional de vot. Asta a fost înțelegerea în cadrul coaliției. Am semnat cu toții că agreăm aceste schimbări. Am schimbat legea. Acum vorbim despre decizia Curții Constituționale (CC) din primăvară care spune că dacă vor anticipate, ele trebuie să fie organizate după sistemul mixt. Știu că colegii de la Parlament s-au adresat la CC și au cerut să fie revăzută decizia. Cred că dacă, totuși, vom ajunge la alegeri anticipate, ele vor fi organizate conform sistemului proporțional de vot”.

Pe 8 noiembrie, prim-ministra a venit în fața deputaților pentru a prezenta proiectul de angajare de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Imediat după discursului Maiei Sandu, socialiștii au anunțat că înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

Totul a pornit de la anunțul făcut de ministra Justiției, Olesea Stamate, care a spus că rezultatele concursului realizat de comisia de preselecție a procurorului general vor fi anulate. Și asta pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. Este vorba de membrul delegat de președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

La scurt timp, socialiștii au ieșit în public cu solicitarea de demitere a ministrei Olesea Stamate. Între timp, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Potrivit proiectului, prim-ministrul ar urma să înainteze Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă cu cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general.

Decizia Executivului a fost criticată imediat de socialiști și de președintele Igor Dodon, care au spus că, dacă Maia Sandu nu își retrage decizia, Guvernul riscă să cadă.

Maia Sandu a declarat însă că este gata să-și asume costurile, „inclusiv căderea Guvernului”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.