Discursul Maiei Sandu în fața deputaților: Vreți să opriți reforma justiției? Pentru asta v-au ales oamenii? (VIDEO)

Discursul Maiei Sandu în fața deputaților: Vreți să opriți reforma justiției? Pentru asta v-au ales oamenii? (VIDEO)
Foto: Agora.md

Înainte ca deputații să se expună prin vot asupra moțiunii de cenzură asupra Guvernului Maia Sandu, prim-ministra a ținut un discurs în care a prezentat raportul de activitate al Guvernului. „Reforma Justiției este piatra de temelie a Guvernului blocului ACUM. Vreți să opriți reforma justiției? Pentru asta v-au ales oamenii în Parlament?”, a declarat Maia Sandu, adăugând că „reforma Justiției este piatra de temelie a programului Guvernului ACUM”.

Iată câteva declarațiile și, respectiv, realizările Guvernului, enunțate de Maiei Sandu:

„Am planificat bani în buget pentru a ajuta oamenii nevoiași și am inițiat o reformă serioasă a justiției - asta vreți dvs. să opriți astăzi? Pentru asta v-au ales oamenii în Parlament?. În Parlament zilele acestea se întâmplă, cu o rapiditate uimitoare, lucruri bizare. Mai întâi, Partidul Democrat, aflat în opoziție, nu mai vrea să dea jos Guvernul și își retrage moțiunea. Ulterior, Partidul Socialiștilor care a votat pentru acest Guvern înaintează o moțiune de cenzură pentru a scăpa de actualul Cabinet de Miniștri. Deputații din partidul socialiștilor își construiesc moțiunea pe false acuzații”

„Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Pentru oamenii cinstiți am gândit un buget al solidarității care să vină în ajutorul celor nevoiași”

„După luni de muncă dezinteresată, încep să se vadă rezultatele. Și se pare că asta vă sperie. Ați fi preferat un guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil? [...] Vă sperie un guvern care acționează doar în interesul oamenilor și care a reușit nu doar să plătească la timp salariile și pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru 2020”

„Știți de ce acest guvern are rezultate reale într-o perioadă atât de scurtă? Pentru că am muncit din prima zi și nu am pierdut timpul cu jocuri de culise și șmecherii. Ne-am apucat de lucru imediat și am îndeplinit în 2 luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste 2 miliarde de lei. În doar cinci luni! O să repet cifra – peste 2 miliarde de lei

„Datorită reformelor implementate de noi, R. Moldova urma să primească în luna decembrie încă 600 milioane de lei sub formă de sprijin bugetar de la Uniunea Europeană. Aș vrea să cred că niciun deputat căruia îi pasă de oameni nu ar ridica mâna pentru ca acest ajutor extern să fie oprit”

Bugetul solidarității

„Bugetul solidarității înseamnă creșterea salariilor bugetarilor cu 10% și corectarea legii salarizării pentru a oferi creșteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajați: învățători, educatori, asistenți de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituții educaționale și pompieri.

„Bugetul solidarității include creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei pe lună și extinderea programului pentru că de acesta să beneficieze 200 000 de familii”  

„Bugetul solidarității include creșterea sprijinului pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. Alocația va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru mai mult de 26 000 de persoane” 

„Majorăm alocația pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii cu 40%”

„Am planificat în Bugetul Solidarității majorarea de 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști (de la 45 mii lei la 120 mii lei) și pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medicale medii (de la 36 mii lei la 96 mii lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici”

„Deja am mărit plățile pentru gărzile de noapte ale personalului medical și non-medical”

„Am majorat indemnizația unică la nașterea copilului cu 1.608 lei, astfel ea constituind din 1 iulie 2019 peste 7000 de lei”

„Începând cu 1 decembrie 2019 extindem lista de medicamente compensate cu introducerea medicamentelor noi pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, osteoporozei, diabetului zaharat, sclerozei multiple și pentru tratamentele efectuate în staționarul de zi”

„Am identificat suport financiar de la Agenția Internațională de Energie Atomică în sumă de 600.000 euro și încă 500.000 euro asigurați de Ministerul Finanțelor pentru procurarea unui aparat linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici care va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare pentru pacienți”

„Am eliminat monopolul în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu, reducându-se termenul de 25 ani al parteneriatului public-privat, și am eliminat exclusivitatea unui singur agent economic în contractarea serviciilor de dializă în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Știți foarte bine cine avea acest monopol și făcea bani nebuni din tragedia oamenilor”

„Am identificat și agreat surse financiare în sumă de 10 milioane de euro din partea Guvernului României pentru extinderea serviciilor de diagnostic medical pentru copii și populația din zonele de Nord și Sud, pentru procurarea echipamentelor medicale moderne: 2 echipamente de rezonanță magnetică (RMN), 2 tomografe computerizate și 2 mamografe staționare pentru zonele de Nord și Sud și 1 RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului”

„De ce ați vrea să scăpați de noi? De ce, domnilor deputați, ați intenționa să dați jos un Guvern credibil în fața donatorilor și onest în fața oamenilor? De ce vreți să opriți toate aceste proiecte?”

Situația economică

„Am analizat privatizările problematice și cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului la Metalferos, Calea Ferată, Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei, Fabrica de sticlă. Este o listă lungă. Dosarele pe cazurile Aeroportului, Air Moldova, Arena Chișinău, Gărilor și Stațiilor Auto și Tutun CTC au fost expediate procurorilor”
„Am accelerat construcția gazoductului Iași-Chișinău, astfel încât Moldova să poată beneficia de gaze din România începând cu anul 2020. Totodată, am obținut 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, pe linia Vulcănești-Chișinău”
„În aceste 5 luni au fost relansate toate proiectele investiționale cu suport financiar de la Banca Mondială, BERD, BEI, UE și alți parteneri de dezvoltare în domeniul securității energetice, infrastructurii rutiere, agricultură, dezvoltare regională, educație, sănătate, justiție, proiecte care au fost blocate timp de ani de zile”
„În aceste 5 luni am pornit discuții în mai multe domenii-cheie, ce pot aduce beneficii oamenilor: pregătim planul investițional pentru deschiderea unui nou aeroport regional în Moldova pentru zborurile low-cost, discutăm reducerea tarifelor de roaming cu România și multe altele. 

„În 2020 urmează a fi lansate proiecte în valoare de 838 de milioane de euro în toate domeniile. Vă ofer doar câteva detalii: 300 de milioane de euro pentru două spitale noi regionale, unul la Bălți și altul la Cahul, 200 de milioane de euro pentru depozitarea și sortarea deșeurilor solide pe întreg teritoriul țării, 80 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică și multe altele” 

„Documentăm zilnic abuzuri, nereguli, încălcări de legi și scheme criminale. Sunt sute de sesizări trimise la procuratură de colegii mei de la ministere, agenții și Corpul de Control al Prim-ministrului. Dar numai cu documentarea nu ajungem departe. Avem nevoie de justiție”

Despre Dodon și „frica de un procuror general independent”

„Oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon a fost atât de tăcut în trecut și este atât de vorbăreț acum. Președintele Dodon în trei luni a criticat acest Guvern mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani. De ce tăcea când era suspendat pentru 5 minute, de ce nu se putea proteja de injustiția lui Plahotniuc nici pe sine, nici pe colegii săi socialiști?” 

„Am ajuns să înțeleg că viziunea alegătorilor socialiști și a unor deputați PSRM diferă de viziunea președintelui Dodon”

„În iunie Dodon se temea de justiția lui Plahotniuc. Se temea de înregistrările pe care acesta le-a scurs în presă, de amenințările cu dosare penale pe trădare de patrie și acte de corupție, vedeam asta. Dar în consultări și în public, viziunea domnului Dodon era foarte civilizată și corectă. El spunea că el, ca și noi, dorește o justiție independentă și curățată de corupție. El spunea acest lucru inclusiv alegătorilor socialiști pe care vedem că iarăși îi trădează”

„În loc să lupte pentru o justiție adevărată, el ar vrea să o vadă din nou sub control. Ați picat prea multe teste ca să vă mai pot crede pe cuvânt. Ca să vă mai poată crede alegătorii voștri care își doresc dreptate”

„Ați picat testul Curții Constituționale atunci când președintele acestei Curți a fost ales un membru al PSRM. Ați picat testele comisiilor independente atunci când reprezentanții voștri au oferit note în mod orchestrat favorizând un anumit candidat. La organizarea concursului pentru funcția de Procuror General ați picat testul final - când ați manipulat rezultatele concursului și ați reușit să strecurați în lista finală candidați confortabili și lipsiți de integritate”

„Ați picat testul atunci când ați început să oferiți garanții și să adunați în jurul vostru oamenii corupți din justiție. Ați picat testul atunci când ați început să căutați scenarii alternative acestui Guvern, când ați înțeles că noi chiar facem pași concreți și hotărâți în direcția unei justiții adevărate”

„O moțiune de cenzură apărută din frica de un Procuror General independent. O moțiune de cenzură apărută din frica de un Guvern care livrează rezultate”

„Votul de azi înseamnă un vot contra Bugetului Solidarității la care am lucrat în ultimele luni. Votul de azi înseamnă un vot contra suportului bugetar al UE pe care îl primim în fiecare lună. Votul de azi înseamnă o lovitură asupra tuturor angajamentelor pe care acest Guvern le are cu Ucraina, România și Bulgaria pentru a asigura țara cu gaze naturale”

„Credeți că Igor Dodon poate rezolva probleme ce țin de energetică și aprovizionarea cu gaze naturale la Kiev? Credeți că un Guvern minoritar votat de socialiști va obține sprijinul României pe proiectele sociale și de infrastructură? Credeți că Uniunea Europeană va aplauda votul vostru de azi în Parlament? Gândiți-vă la cetățeni”

Urmărește discursul susținut de prim-ministră în plenul Parlamentului:


Citește și: Bolea vs Sandu, la dezbaterea moțiunii: „Nu credeți că e un derapaj democratic din partea dvs. personal?”. Sandu: „Am auzit că ați încercat să ne filați”

Vezi și aceste știri
Meteo: Vreme caldă și probabilitate de ploaie, prognozează meteorologii

Meteo: Vreme caldă și probabilitate de ploaie, prognozează meteorologii

Temperaturile aerului cresc alarmant în ultimele șapte decenii (STUDIU)

Temperaturile aerului cresc alarmant în ultimele șapte decenii (STUDIU)

Patru bolnavi au fost răpuși de COVID-19. Printre aceștia un bărbat care a refuzat spitalizarea

Patru bolnavi au fost răpuși de COVID-19. Printre aceștia un bărbat care a refuzat spitalizarea

Advertoriale
Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Vara asta, stai pe chill #ÎMPREUNĂ: maicom a lansat o linie de tricouri în colaborare cu KIT KAT ™

Vara asta, stai pe chill #ÎMPREUNĂ: maicom a lansat o linie de tricouri în colaborare cu KIT KAT ™

Donație importantă de medicamente, incluse în protocolul național de tratament al pacienților infectați cu COVID-19

Donație importantă de medicamente, incluse în protocolul național de tratament al pacienților infectați cu COVID-19

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Solistul de la „SunStroke Project”, cu un mesaj sincer despre fiicele sale: „Mi-aș dori,...
 • Avocatul Poporului, încă împotriva redeschiderii instituțiilor preșcolare. Vezi cum...
Cele mai populare
 • 1
  Cebotari a fugit din țară? Bolea: Cu toată familia a plecat în această noapte. Ce spune Sîrbu
 • 2
  Date actualizate: Statele în care moldovenii pot călători și în ce condiții (DOC)
 • 3
  (UPDATE) Un copil a fost lovit de o mașină în timp ce se plimba cu bicicleta pe strada pietonală (VIDEO)
 • 4
  Igor Dodon se arată surprins de plecarea lui Gațcan din PSRM, așa cum îl cunoștea personal și chiar a apelat la serviciile medicale acordate de doctor
Autentificare